País Basc

Govern basc i partits interpreten el comunicat d'ETA com un pas previ a la seva dissolució

Els governs espanyol i basc, així com partits polítics, han mostrat la seva exigència que ETA anunciï definitivament el seu desarmament després que l'organització hagi fet pública aquest dissabte al diari "Gara" la intenció de fer noves i significatives aportacions al procés de pau a Euskadi.

RedaccióActualitzat

Els governs espanyol i basc, així com partits polítics, han mostrat la seva exigència que ETA anunciï definitivament el seu desarmament després que l'organització hagi fet pública aquest dissabte al diari "Gara" la intenció de fer noves i significatives aportacions al procés de pau a Euskadi. Aquest nou anunci ha estat interpretat per alguns partits, com el PNB, com un pas previ, efectivament, a la dissolució de la banda.

El portaveu jeltzale al Parlament basc, Joseba Egibar, l'ha interpretat com "el comunicat que anuncia un altre comunicat" i, segons ha explicat, "és l'avantsala dels passos que ETA està disposada a fer en el desarmament".

Per la seva banda, el socialista Patxi López ha optat per ignorar l'organització. Així, ha afirmat que "ETA, per molts comunicats que tregui, ni pot decidir, ni pot imposar, ni pot participar en res. Només ha de desaparèixer". "Aquest és l'únic comunicat", al seu parer, que s'espera d'ells.

També el PP ha valorat la nota i l'ha qualificada d'esperpèntica. El Ministeri de l'Interior ha reiterat que l'únic comunicat que espera d'ETA és el de la dissolució i que mentre aquesta no arribi, les forces de seguretat seguiran treballant per la seva desaparició total. El portaveu del PP basc, Borja Sémper, ha dit que aquest comunicat es correspon amb l'"esperpent diari d'una banda que està en procés de putrefacció" i ha afegit que l'organització terrorista vol que "entre tots es resolgui el seu final" perquè té dificultats per a la dissolució.

L'únic suport l'ha expressat Euskal Herria-Bildu, que considera positiva l'actitud de l'organització. Un dels seus parlamentaris, Juanjo Agirrezabala, ha considerat que "la pilota ésa la teulada del PP i del govern", als quals ha acusat de "tancament i immobilisme", i ha afegit que la societat basca està demanant a tots que es "moguin" i ETA "ha posat de manifest que hi ha sectors que s'estan movent i altres no".

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza, considera que l'únic que deixa clar ETA en aquest nou anunci és que vol ser part en el procés polític per aconseguir la independència del País Basc, sense cap menció ni a l'entrega d'armes ni a col·laborar amb la justícia.

En aquest nou comunicat, ETA aposta per promoure una "via basca" per solucionar el "conflicte" davant el tancament i l'immobilisme dels estats espanyol i francès i insta el lehendakari, Iñigo Urkullu, a "concretar una acció" per consolidar la fi de la violència. Es tracta del desè comunicat difós per ETA des que el 20 octubre del 2011 anunciés el cessament definitiu de la lluita armada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut