Londres

Gordon Brown serà candidat al lideratge dels laboristes amb el suport de Tony Blair

L'actual ministre de Finances britànic, Gordon Brown, serà candidat a liderar el Partit Laborista i a primer ministre amb el suport de Tony Blair. Ho han confirmat tots dos. Primer ha estat Blair, que públicament i per primer cop ha donat formalment suport Brown, tant com per ser el seu substitut en el liderat del Partit Laborista com per a la candidatura a primer ministre. Poc després, Brown anunciava la seva candidatura a substituir Blair.

Actualitzat

Gordon Brown es prepara ja per llançar la seva candidatura com a líder del Partit Laborista i candidat a primer ministre i, segons els mitjans britànics, ha triat ja el lema de campanya, que seria "Brown per la Gran Bretanya".

Tony Blair li ha donat avui públicament i per primer cop el seu suport perquè el substitueixi al 10 de Downing Street quan deixi el càrrec el pròxim 27 de juny. "Estic encantat de donar el meu ple suport a Gordon com a pròxim líder del Partit Laborista i primer ministre", ha dit Blair. I a continuació, lloances a la figura del seu ministre de Finances. Segons Blair, Brown ha estat el millor titular d'Hisenda que ha tingut el Regne Unit i té l'experiència necessària per ser un "gran primer ministre".

Algunes de les figures més fidels al primer ministre com els diputats i exministres Alan Milburn i Stephen Byers han donat també suport explícit a Brown, que en breu començarà una gira per circumscripcions electorals del sud d'Anglaterra que no són totalment segures electoralment pels laboristes.

Poc després de l'anunci de Blair, el propi Brown anunciava oficialment la seva candidatura: "Avui anuncio que sóc candidat a ser líder del Partit Laborista i dirigir un nou govern". L'aspirant ha ofert "noves idees, visió i experiència" per guanyar-se la confiança dels britànics i ha subratllat que convertir-se en primer ministre seria el seu "major honor".

Brown pot dotar el país d'una Constitució escrita

Gordon Braown, l'home que va prendre la històrica decisió d'independitzar el banc d'Anglaterra, podria ser també el primer de dotar el Regne Unit d'una Constitució escrita. Almenys així ho assegura el diari "The Independent", que explica que Brown podria optar per fer aquest pas per tornar la confiança dels ciutadans en la política després de la retirada de Blair. El cert és que Brown ja ha promès fer de la reforma constitucional una de les seves prioritats.

Una Constitució escrita podria fixar els poders respectius del govern i del Parlament i reforçar la Cambra dels Comuns a l'hora d'exigir responsabilitats al govern. Els legisladors podrien fins i tot garantir-se una votació parlamentària abans d'una acció militar, com la guerra de l'Iraq. Igualment, podria establir clarament els drets i responsabilitats dels ciutadans particulars.

Actualment, el Regne Unit no té una Constitució escrita i es basa en documents com la carta magna del 1215 o el dret consuetudinari. Mentre que alguns se senten còmodes així, d'altres reclamen una codificació de les lleis perquè qualsevol persona, i no només els experts, hi tingui accés.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut