Iraq

Gordon Brown reconeix "errors" a l'Iraq però reitera el suport britànic a la reconstrucció política i econòmica del país

L'actual ministre d'Hisensa britànic, que substituirà Tony Blair al capdavant del govern el pròxim 27 de juny, Gordon Brown, ha estat avui a l'Iraq en una visita sorpresa. Brown s'ha reunit amb el primer ministre de l'Iraq, Nuri al-Maliki, i amb els caps d'algunes de les forces britàniques desplegades a la zona. Durant la seva visita, Brown ha reconegut que s'han comès "errors" en la política britànica a l'Iraq, però que el més important és "ajudar" el poble iraquià perquè "no es tracta només de mantenir la seguretat, sinó de construir la seva democràcia i donar-li prosperitat i progrés".

Actualitzat

El successor de Blair al número 10 de Downing Street, Gordon Brown, ha dit en una conferència de premsa després de reunir-se amb el primer ministre de l'Iraq, Nuri al-Maliki, que "encara que Tony Blair va actuar amb bona intenció, es van cometre errors. Considero important que aprenguem la lliçó perquè puguem centrar-nos a treballar per al futur". Segons Brown, la seva visita és "d'avaluació i d'una primera presa de contacte amb la realitat iraquiana".

Per la seva banda, Nuri al-Maliki ha expressat el seu desig que la cooperació entre l'Iraq i el Regne Unit es mantingui i es reforci. "Teníem -ha dit Al-Maliki- molt d'interès a conèixer els mecanismes de cooperació i la política que el pròxim primer ministre seguirà respecte a l'Iraq. Hem trobat molta comprensió en el senyor Brown, més de la que nosaltres esperàvem".

Aquesta ha estat la primera visita que Brown fa a l'Iraq des que es va anunciar que serà el successor de Blair a la presidència del govern britànic i al capdavant del Partit Laborista. El Regne Unit manté uns 7.100 soldats desplegats al país mesopotàmic, tot i que aquest contingent es reduirà fins a 5.000 abans de final d'any. La majoria dels soldats britànics estan destacats al sud del país i tenen el seu quarter general a la ciutat de Bàssora.

Anar al contingut