Londres

Gordon Brown nomena David Miliband ministre d'Afers Estrangers del seu nou govern

El nou primer ministre de la Gran Bretanya, Gordon Brown, ja ha anunciat el primer canvi en l'equip de govern. Es tracta de David Miliband, que passarà a substituir Margaret Beckett al capdavant del Ministeri d'Afers Estrangers. Miliband és considerat un delfí de l'excap Tony Blair i fins ara era ministre de Medi Ambient i Alimentació. S'espera que un altre ministeri que canviarà de mans és el d'Interior, fins ara ocupat per John Reid. D'altra banda, la cartera de Finances, que ara ha deixat Gordon Brown, l'ha obtingut el seu col·laborador Allistair Darling. I a l'executiu hi torna l'antic ministre d'Afers Exteriors Jack Straw, que ara s'encarregarà del Ministeri de Justícia.

Actualitzat

Com ja va anunciar el primer ministre en la presa de possessió del càrrec d'aquest dimecres, "serà un govern de canvi" i aquest canvi ja l'ha començat a portar a terme al si del seu executiu. El primer a qui ha nomenat Brown ha estat David Miliband, ministre d'Afers Estrangers. Amb 41 anys, és una de les joves promeses laboristes, i fins ara era el responsable de Medi Ambient. Miliband, que en privat, ha vist l'actuació britànica a l'Iraq i el Líban com un gran error, passa a substituir Margaret Beckett, com ja auguraven tots els pronòstics.

La cartera de Finances, fins ara ocupada per Brown, l'ha obtingut el seu col·laborador Allistair Darling, que ara encapçalava Indústria i Comerç. La diputada Harriet Harman ha estat nomenada líder de la Cambra dels Comuns, en substitució de Jack Straw, que finalment s'encarregarà del Ministeri de Justícia.

També s'espera que un altre ministeri que canviarà de mans és el d'Interior, fins ara ocupat per John Reid. A més, segons la BBC, Douglas Alexander, fins ara titular de Transports i d'Escòcia, serà el nou ministre de Cooperació Internacional en substitució de Hilary Benn.

El traspàs de poders

La parella de la política britànica Brown-Blair va oficialitzar aquest dimecres el seu trencament. Després d'anys d'avinences i desavinences, Tony Blair va cedir Downing Street al seu etern successor, Gordon Brown. Una successió que es va pactar l'any 1994, poc després de la mort del líder laborista John Smith, i per la qual Brown es comprometia a no disputar la preeminència de Blair a canvi que aquest no li barrés el pas cap al lideratge del govern.

Diumenge, Blair donava finalment el seu testimoni a Brown al capdavant del partit i aquest dimecres ho feia en el càrrec de primer ministre de la Gran Bretanya. En el seu primer discurs com a inquilí del número 10 de Downing Street, Gordon Brown va assegurar sentir-se orgullós de la seva nova etapa de servei als britànics i va fer saber que seria "resolutiu" en la seva acció de govern. Brown també va dir que volia escoltar i aprendre dels ciutadans. El nou primer ministre, a més, va destacar que ara és un moment de canvi i que el nou govern tindrà noves prioritats, com l'educació i l'habitatge.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut