El secretari general del PSM, Tomás Gómez, ha valorat aquest dilluns l'adéu d'Aguirre. (Foto: EFE)
El secretari general del PSM, Tomás Gómez, ha valorat aquest dilluns l'adéu d'Aguirre. (Foto: EFE)
Madrid

Gómez diu que al PP no hi ha "ningú" de la talla d'Aguirre i Gallardón admet que ha tingut "molta intensitat" amb ella

La dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, també ha agafat per sorpresa l'escena política. El seu mateix partit, el PP, assegura que només ho sabia Mariano Rajoy.

RedaccióActualitzat
La dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, també ha agafat per sorpresa l'escena política. El seu mateix partit, el PP, assegura que només ho sabia Mariano Rajoy -que ja ha reconegut la feia d'Aguirre a través d'un comunicat- i afegeixen que la decisió d'Aguirre converteix aquest dilluns en una dia trist per a la formació.

El vicesecretari d'Organització dels populars, Carlos Floriano, ha afirmat que, amb l'adéu d'Aguirre, el PP perd "un referent" i ha negat totalment que la decisió de la presidenta madrilenya estigui motivada per discrepàncies amb el govern de Mariano Rajoy. Fonts del PP també han afegit que no hi ha cap temor a l'interior de la formació per si Aguirre segueix les passes de Francisco Álvarez Cascos i crea una força política pròpia.

El rival històric d'Aguirre, l'exalcalde de Madrid i actual ministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón, ha mostrat "respecte" per la decisió i ha admès que ha tingut una relació de "molta intensitat" amb ella, "moltes vegades per coincidències, altres per discrepàncies, però participant en el mateix projecte polític des que el vam començar junts a l'Ajuntament de Madrid".

El PSOE ha sortit al pas de la notícia a través de fonts del PSM que s'han limitat a expressar el seu "respecte" per la decisió d'Aguirre. La valoració política de la notícia l'ha fet a la tarda el secretari general del Partit Socialista de Madrid (PSM), Tomás Gómez, que ha assegurat que la seva rival ha "lluitat amb duresa per allò en què creu" i ha estat "una formidable adversària política".

Per Gómez, al PP no hi ha "ningú" de la talla d'Aguirre i li ha desitjat "el millor" de cara al futur. El líder dels socialistes madrilenys ha apuntat que Aguirre "no ha deixat indiferent ni ha estat irrellevant per a ningú", però ha afegit que el PSM continuarà treballant per als ciutadans de la comunitat ja que ella "se'n va, però els problemes es queden". Sobre si cal avançar els comicis, Gómez ha dit que és una decisió que depèn del grup popular i ha afegit que no creu que el PP "cometi l'error" de presentar Ignacio González com a candidat a la presidència, ja que "està immers en masses assumptes tèrbols i problemes, especialment en els darrers anys".

IU reclama eleccions anticipades

El portaveu d'Izquierda Unida al Congrés dels Diputats, José Luis Centella, ha demanat que es convoquin eleccions a la Comunitat de Madrid després de l'adéu d'Aguirre, ja que considera que "seria il·lògic que hi hagués a Madrid un govern sense passar per les urnes". Centella ha qualificat la presidenta de la comunitat de "talibana d'allò neoliberal" i n'ha vinculat la dimissió a la seva "incapacitat" per afrontar l'actual situació econòmica. El diputat d'IU Gaspar Llamazares

D'altra banda, el portaveu d'UPyD a l'Assemblea de Madrid, Luis de Velasco, ha recalcat que la trajectòria d'Aguirre deixa "llums i ombres" i ha destacat que el seu adéu suposa la pèrdua d'una "personalitat" política "important" i "ideologitzada" en el liberalisme. La líder d'aquesta formació, Rosa Díez, ha mostrat la seva "enorme sorpresa" per la dimissió d'Aguirre.

Des de Catalunya, la primera reacció ha vingut de boca del portaveu de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida. És qui s'ha atrevit a fer una especulació més clara dels motius que haurien portat Aguirre a deixar la primera línia política i ha confessat, després d'assegurar que no té "cap simpatia política amb Aguirre", que no li estranyaria que fos per "desacords amb Rajoy". Tot i això ha matisat que si plega "per motius de salut, li desitjo que es millori i aprofiti el fet de no tenir tanta activitat per recuperar-se".

Les xarxes no esperen

La transcendència de la notícia també s'ha fet palesa a les xarxes socials. En aquest escenari no cal massa temps perquè els usuaris hi diguin la seva i ràpidament la notícia s'ha convertit en una tendència a Twitter. Les etiquetes #AguirreDimite o #EspeDimite són els que han acaparat totes les reaccions 2.0, tant les de reconeixement a la figura de la presidenta com les de crítica. Aquestes últimes, les crítiques, s'han creat la seva pròpia etiqueta: #EspeNoVuelvasNunca. Noms com "Esperanza Aguirre", "Ignacio González" i "Tomás Gómez" també han entrat en el llistat de "trending topics" aquest dilluns a la tarda.

Al seu compte de Twitter, el diputat d'IU Gaspar Llamazares ha expressat els seus dubtes sobre si l'adéu d'Aguirre es deu a la malaltia. "Per descomptat que hi deuen haver motius personals, però el moment és tan perfecte que no em quadra", ha piulat Llamazares, que també ha dit que la presidenta madrilenya "dimiteix abans del rescat total". L'excoordinador general d'IU lamenta que Aguirre deixa "la fruita amarga de la privatització dels serveis públics i la política tòxica".

Anar al contingut