Un tanc que combat Estat Islàmic a Mosul en plena acció aquest dimecres (Reuters)
Un tanc que combat Estat Islàmic a Mosul en plena acció aquest dimecres (Reuters)

Goldman Sachs suggereix que una guerra o una recessió serien beneficioses per l'economia

El banc d'inversions dels EUA ho argumenta en un informe dient que la volatilitat dels mercats és massa baixa i dona poc marge als inversors

RedaccióActualitzat

Un informe elaborat per analistes del banc d'inversions Goldman Sachs suggereix que una guerra o una recessió serien beneficioses per a alguns aspectes de l'economia mundial.

La volatilitat, en mínims històrics

El motiu és un dels índexs amb què treballen els inversors: el de volatilitat. Aquest índex mesura les possibilitats de pujada o baixada de les inversions en un termini determinat: com més volatilitat, més risc i també més possibilitats de guanys. I al revés, esclar.

El problema que veuen els analistes és que aquest índex ara és molt baix, històricament baix. I això a pesar d'esdeveniments com el Brexit, la victòria i les decisions d'un president com Trump o els atemptats terroristes d'Estat Islàmic, que en altres temps haurien provocat una alta volatilitat.

La millor opció, una guerra

Per "trencar amb el règim de baixa volatilitat", la recepta que invoquen és que hi hagi "una gran sacsejada, com, per exemple, una guerra o una recessió". I, com que les possibilitats que hi hagi una recessió també asseguren que són molt baixes –segons afirmen, un 25% en els pròxims dos anys–, sembla que l'única opció esperable seria una guerra.

Un dels períodes més estables dels últims 90 anys

L'informe afirma que des del 1928 només hi ha hagut 14 episodis de baixa volatilitat com l'actual. A més, assegura que és el més estable i més llarg des de la Segona Guerra Mundial.

La possibilitat que sigui la incertesa de l'estabilitat dels bancs centrals estatals la que provoqui més volatilitat, l'informe assegura que això és molt improbable, perquè això pot portar a "més volatilitat a curt termini, però és poc probable que provoqui un règim d'alta volatilitat".

Anar al contingut