Pla general de la colònia de Cal Metre, ubicada a prop del nucli urbà de Gironella. Imatge del 17 de maig del 2017. (Horitzontal)
Pla general de la colònia de Cal Metre, ubicada a prop del nucli urbà de Gironella. Imatge del 17 de maig del 2017. (Horitzontal)

Gironella crea un festival musical per donar a conèixer el seu llegat industrial

ACN Gironella.-El municipi de Gironella té quatre colònies industrials. Una d'elles, la de Cal Metre, té la particularitat que està integrada en el nucli urbà. Per això, durant el segle XIX, molts dels treballadors de la fàbrica vivien al nucli i el passeig pròxim al riu que uneix el centre històric amb la colònia era zona de pas, sobretot a l'hora dels canvis de torn. Ara, l'Ajuntament treballa per recuperar aquest passeig i convertir-lo en un espai per al descans i l'oci de les persones, però també per a l'activitat cultural. Per això, serà l'espai escollit on s'ubicarà la primera cita d'un festival musical que busca donar a conèixer el llegat industrial del municipi. L'esdeveniment tindrà lloc el segon cap de setmana de juny i, entre les principals propostes, hi haurà l'únic concert que Blaumut té previst fer aquest any a la Catalunya Central.

'Cal Metre reviu!', aquest és el nom del nou festival musical que s'ha creat a Gironella per donar a conèixer el seu llegat industrial i inaugurar, alhora, el nou espai que s'està remodelant a l'entorn del passeig de Cal Metre. L'esdeveniment arrencarà el divendres 9 de juny, a les deu de la nit, amb un concert de Blaumut al Local del Blat. El mateix dia s'obrirà el recinte de Cal Metre, que estarà en funcionament fins el diumenge 11 al vespre. Durant tot el cap de setmana, en aquest espai es podrà visitar una fira de col·leccionisme industrial, a més també hi haurà sis food-trucks i actuacions musicals gratuïtes de diversos grups.Amb aquest festival, Gironella donarà per inaugurat el nou passeig de Cal Metre, que l'Ajuntament de Gironella té previst convertir en un espai per al descans i l'oci dels ciutadans. Tal com ha explicat l'alcalde, David Font, serà un camí d'ús prioritari per als visitants, però preparat també perquè hi puguin accedir vehicles de serveis i emergències. L'objectiu és crear un nexe d'unió entre la colònia de Cal Metre i el nucli històric. La zona d'intervenció, d'uns 1.000 metres quadrats, contempla tot l'espai que hi ha l peu de les antigues naus de Cal Metre, entre el Pont Vell i el Pont Nou, i constitueix un tram del camí que enllaça el nucli històric, a través de l'ascensor, amb la zona nova de la vila. La pavimentació es farà amb una part central més dura i una part lateral amb via verda i vegetació. A més, hi haurà tretze espais amb llambordes reutilitzades de carrers del casc antic de Gironella. Cal Metre, una colònia dins de Gironella La colònia de Cal Metre està integrada al nucli urbà de Gironella, per això mai va arribar a desenvolupar un conjunt de serveis propis, ja que eren del tot innecessaris. L'any 1860, l'empresari berguedà Ramon Alsina va construir la colònia sobre un molí fariner, però aviat va crear una gran fàbrica que utilitzava l'aigua del Llobregat com a força matriu i va construir habitatges pels obrers i una gran torre que es va convertir en l'habitatge dels amos, fora del recinte fabril i en un punt més elevat, una característica comuna en la majoria de les colònies industrials. El recinte estava rodejat per una muralla d'uns tres metres, que actualment ja no existeix. L'any 1881 i l'any 1890, Cal Metre va patir dues vagues degut a les dures condicions de treball que patien els obrers i que incloïen jornades de fins a 14 hores, fred, calor i salaris molt baixos. L'únic servei que s'oferia era una botia de comestibles a l'extrem nord de la colònia. Actualment, la turbina de Cal Metre continua funcionant i produint electricitat. Les cases estan habitades i en bon estat de conservació, i la 'torre de l'amo' és un dels edificis més emblemàtics de Gironella.

Anar al contingut