Dos tècnics tractant un pi de la ciutat de Girona seguint la tècnica de l'endoteràpia per combatre la processionària. Pla general. Imatge de la…
Dos tècnics tractant un pi de la ciutat de Girona seguint la tècnica de l'endoteràpia per combatre la processionària. Pla general. Imatge de la tardor d'aquest 2016. (horitzontal)

Girona inicia tractaments d'endoteràpia als pins per controlar la plaga de processionària

ACN Girona.-L'Ajuntament de Girona ha iniciat aquesta tardor un tractament d'endoteràpia als pins per tal de controlar la plaga de processionària. Es tracta d'un mètode fitosanitari per a plantes llenyoses i palmeres que consisteix en la injecció del producte i de les substàncies nutricionals directament en el sistema vascular de la planta. El sistema, que té una eficàcia propera al 100%, funciona evitant el creixement de les erugues i la formació de les bosses. Amb el tractament s'aconsegueix eliminar les erugues quan aquestes comencen a alimentar-se de les fulles dels pins. D'aquesta manera, evitar l'ús de productes químics a la copa dels arbres i la conseqüent contaminació de l'entorn, del sòl i de l'aigua.

El regidor d'Associacions, Participació i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, ha explicat que es tracta d'un sistema "totalment innocu per a les persones i els animals" i que és fruit del treball que porta fent el consistori per aplicar tractaments de control de plagues que siguin respectuosos amb el medi i les persones. El nou sistema s'ha començat a aplicar als arbres de les escoles i als parcs on hi havia hagut més problema amb la processionària els anys anteriors. A més a més, des de les brigades de Parcs i Jardins, també s'utilitzarà l'endoteràpia per al control d'altres plagues que s'alimenten de plantes, com ara el cotonet o els pugons, que afecten alguns arbres de la ciutat. En aquest sentit, el regidor ha ressaltat la importància que té a la ciutat "el control integrat de plagues per gestionar el verd urbà de Girona". Aquest control consisteix en la combinació de diferents mètodes des del punt de vista ecològic, econòmic i toxicològic donant prioritat a l'ús d'elements naturals i respectant els llindars de tolerància per a cada plaga. "Perquè aquest conjunt de tècniques variades funcionin i donin els resultats esperats és molt important conèixer el cicle de vida de la plaga que es vol tractar i així actuar en el lloc oportú i en el moment oportú", ha remarcat Berloso.Què és la plaga de la processionària del pi? La processionària del pi ('Thaumetopoea pityocampa') és un lepidòpter (papallona) considerat plaga en l'àmbit forestal que es reconeix per les bosses que forma a les copes dels pins i pels seus desplaçaments en grup i de forma lineal, que recorden a una processó en el seu estadi d'eruga. La seva presència genera alarma a la població per la capacitat urticant de les erugues, tant per a les persones com per a les mascotes. Per poder controlar aquesta plaga dins la ciutat cal identificar quines són les fases del seu cicle de vida i quin és el moment més eficient per actuar. Aquestes són la fase d'eruga (quan genera les molèsties més evidents a les persones), la fase de papallona i la fase de quan la papallona forma les bosses amb les erugues petites que s'alimenten de les fulles del pins. L'Ajuntament de Girona actua en aquestes tres fases. Per combatre les erugues s'estan instal·lant caixes niu per ratpenats i pàrids, els quals s'alimenten de les erugues, per reduir-ne la població i les molèsties que poden ocasionar. Quan apareixen els primers vols de les papallones, s'instal·len paranys amb feromones que atrauen als mascles reduint la capacitat d'aparellament i les futures postes.

Anar al contingut