Girona

Girona i Sarrià de Ter treuen les quatre àguiles franquistes del pont de l'Aigua

El pont, dinamitat el 1939 i reconstruït l'any següent, comunica els dos municipis

RedaccióActualitzat

Els ajuntaments de Girona i de Sarrià de Ter han retirat aquest dilluns els símbols franquistes del pont de l'Aigua, que uneix els dos termes per sobre del Ter. Es tracta de quatre escuts amb àguiles, dos a cada terme municipal.

Cada ajuntament s'ha encarregat dels dos que són al seu terme. Es tracta d'una operació que es farà en dues fases: primer s'han tret els escuts, i més endavant s'arreglaran i es pintaran els llocs on eren perquè no en quedi cap rastre.

 

No es conservaran

Els escuts no es conservaran, sinó que es destruiran, ja que, segons els ajuntaments, totes les fonts consultades coincideixen que no tenen cap valor patrimonial.

El dos consistoris fa mesos que es van posar d'acord per treure'ls de manera conjunta, i, finalment, fa un parell de setmanes van rebre el permís que els faltava de Carreteres de la Generalitat, ja que es tracta d'una via de la seva competència.

 

El 155 ho ha endarrerit

Tots dos ajuntaments estaven esperant aquest permís des del gener, un tràmit que l'aplicació de l'article 155 a la Generalitat ha allargat fins ara.

La retirada de símbols franquistes és un tema que genera consens a la ciutat. El ple de Girona va aprovar per unanimitat el juliol de l'any passat una moció presentada per la CUP-Crida per Girona i l'Assemblea de Joves del Gironès contra la presència de símbols franquistes a la ciutat.

Dinamitat l'any 39

El pont de l'Aigua està documentat des del segle XIII, però va ser dinamitat l'any 1939, durant la retirada de l'exèrcit republicà. L'actual el van construir l'any següent, el 1940, les milícies franquistes, que hi van col·locar aquests quatre escuts, que ara ja són història.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut