Gerry Adams demana a la comunitat internacional que es posicioni amb els catalans

Veu paral·lelismes entre el tractament que la UE fa del procés català amb el que va fer, en el seu moment, amb Irlanda del Nord

RedaccióActualitzat

L'històric dirigent del Sinn Féin Gerry Adams considera que la Unió Europea i la comunitat internacional haurien de posicionar-se al costat de Catalunya i els dirigents independentistes en el conflicte polític amb l'Estat.

Entrevistat al programa  "Preguntes freqüents", de TV3, després de participar divendres en la certificació de la fi d'ETA, Gerry Adams va dir que la Unió Europea no pot dir que el procés català és un afer intern de l'estat espanyol:

"Empresonar la gent per expressar una opinió política, empresonar la gent per permetre que hi hagi un parlament o per obrir uns col·legis electorals o els mètodes democràtics que es van fer servir, no està bé. I crec que la comunitat internacional, i la Unió Europea, hi haurien d'exercir un gran paper. "

També ha criticat que la Unió Europea qualifiqui el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol d'afer intern, tal com feien amb l'Ulster. 

"Poden dir que és un afer intern de l'estat espanyol, però això és el que també solien dir d'Irlanda: que el que passava allà era un problema intern de l'estat britànic. I, esclar, no ho era, i no ho és ara."

Adams, que ha fet de mitjancer en el procés de pau al País Basc, demana a la comunitat internacional i a la Unió Europea que facin costat al poble català

"Per això penso que la comunitat internacional ha de posar-se al costat del poble de Catalunya, donar suport als seus dirigents i defensar el dret dels pobles a l'autodeterminació."


Per Gerry Adams, els líders independentistes empresonats són presos polítics i s'ha mostrat decebut amb el govern espanyol per negar-se a la negociació i el diàleg: 

"Estic decebut perquè el govern espanyol no ha iniciat el diàleg. Qui té por de parlar? Als estats no els agrada haver de cedir territori i no els agrada 'premiar' la rebel·lió, encara que sigui pacífica i democràtica. Però els agradi o no als estats, els agradi o no als governs, és l'única manera d'avançar, el diàleg."

Gerry Adams està convençut que si Espanya no aborda el problema en els pròxims anys, la qüestió de Catalunya no desapareixerà:

"Estic segur que si el govern espanyol no parla amb el poble de Catalunya i amb els seus dirigents durant els pròxims 20 anys, això no canviarà el dret, la necessitat i el desig de la gent de Catalunya de ser lliures."


 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut