Washington

Gerald Ford qualifica de "gran error" la invasió de l'Iraq en una entrevista pòstuma

El republicà Ford qualifica de "gran error" justificar la guerra de l'Iraq i afegeix que, si ell hagués estat el president, no hauria anat a la guerra. Ho diu en una entrevista feta el 2004 que estava "embargada" fins a la seva mort. Segons Ford, hauria explorat primer vies alternatives. Avui començaran a Califòrnia, on vivia, les cerimònies fúnebres per l'expresident, que demà tindrà un funeral d'estat a Washington. Finalment, serà enterrat a Michigan dimecres.

Actualitzat

Gerald Ford ha estat l'últim a carregar contra la decisió d'envair l'Iraq. La crítica és d'especial rellevància perquè prové d'un expresident republicà. Les declaracions de l'exmandatari nord-americà les va publicar ahir el diari "The Washington Post", en una entrevista feta el 2004 que no s'havia de publicar fins que morís.

Ford sosté que abans d'haver ordenat la invasió, hauria explorat totes les alternatives, com maximitzar les sancions. Segons l'expresident, la decisió presa per l'administració republicana va ser un "gran error" i qualifica de pretext haver esgrimit la tinença d'armes de destrucció massiva per part del règim de Saddam per justificar l'atac.

A parer seu, el principal objectiu del govern és la seguretat nacional dels Estats Units i no pas propagar la democràcia, per molt lloable que sigui la fita. Es dóna la circumstància que els arquitectes de la invasió, com Richard Cheney i Donald Rumsfeld, van ocupar també llocs clau en l'administració Ford. De Cheney diu que "s'ha tornat molt més agressiu" que quan va ser el seu cap de gabinet.

El president número 38 dels EUA va morir dimarts passat a la seva residència de Califòrnia, als 93 anys. Aquest dissabte, Ford rebrà funeral d'estat a la rotonda del Congrés. George W. Bush oferirà dilluns les seves condolences i presentarà el seu respecte davant el fèretre de l'expresident, que serà enterrat dimecres a Michigan. Bush ha dictat que el país guardarà dol nacional el pròxim dimarts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut