Generalitat i Ajuntament de Barcelona abordaran en una comissió canvis en la governança dels grans equipaments culturals

ACN Barcelona.-El conseller de Cultura, Santi Vila, i el segon tinent d'alcalde de Cultura a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, han acordat aquest dijous posar en marxa la primera comissió bilateral sobre polítiques culturals entre ambdues institucions per "crear mecanismes estables de cooperació per gestionar el dia a dia de les polítiques culturals de la capital catalana sense deixar de pensar en el mig i llarg termini". La comissió, que es reunirà cada dos mesos, es dividirà en cinc àmbits temàtics per abordar qüestions com ara la governança dels grans equipaments culturals de la ciutat. En aquest sentit, el conseller de Cultura ha explicat que l'objectiu és definir "quin és el paper de lideratge que vol tenir la ciutat en relació a les grans institucions de capçalera". Un altre dels objectius de la comissió serà treballar conjuntament en el que han definit com "els projectes estrella" a l'entorn del TNC, l'Auditori i Montjuïc.

Jaume Collboni ha volgut deixar clar que, almenys a curt termini, la comissió bilateral no abordarà la possibilitat de fer grans inversions en nous equipaments perquè ni l'Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat estan en disposició de fer-ho actualment. Amb tot, i en aquest sentit, el conseller de Cultura sí que ha destacat que el que tractaran ambdues institucions és com planificar de forma conjunta la gestió a mig i llarg termini de "grans sistemes culturals" com els que s'articulen a l'entorn del TNC, l'Auditori o Montjuïc. Sobre els possibles canvis en la governança dels grans equipaments culturals de la ciutat de Barcelona, segons ha explicat el conseller Vila l'objectiu és decidir quin paper han de jugar a partir d'ara l'Ajuntament i la Generalitat. Aquí, Vila ha avançat que aquests canvis poden fer que equipaments que actualment estan més vinculats a la ciutat passin a ser-ho més a la Generalitat o a la inversa i que aquest exercici s'haurà de fer "amb altura de mires". La comissió bilateral es reunirà inicialment cada dos mesos i abordarà en cinc comissions una bateria de temes que connecten d'una manera o altre les dues institucions.Sobre la importància de crear la comissió bilateral, Collboni ha deixat clar que l'Ajuntament té projectes de futur que la ciutat "ni pot ni vol fer sola" i cal fer passes endavant per reflexionar de la mà de la Generalitat com ampliar i millorar l'oferta cultural a Barcelona. "Reivindiquem el dret a continuar somiant quina cultura volem en els pròxims 15 anys", ha reblat Collboni.Per últim, tot i les estretors financeres actuals, tant Collboni com Vila han destacat que els pròxims pressupostos d'ambdues institucions, tots dos encara en tràmit, incrementaran la partida destinada a polítiques culturals i que això, òbviament, es veurà reflectit a la capital catalana.

Anar al contingut