Hospitalet de Llobregat

Geli s'apunta a les crides a la calma després de detectar-se la grip aviària a Espanya

L'aparició del primer cas de grip aviària a Espanya ha reobert els temors sobre aquesta patologia. Les crides a la tranquil·litat s'han deixat sentir des de diversos àmbits, el mateix Ministeri d'Agricultura espanyol així com la vicepresidenta del govern, els experts en salut animal i els sectors comercials relacionats amb la cria i el consum d'aus. També des de Catalunya s'ha volgut transmetre un missatge de calma. La consellera de Salut, Marina Geli, ha fet una crida a "la tranquil·litat", ha assegurat que "no hi ha cap risc per a les persones" i ha recordat que la Generalitat compta des de fa anys amb un pla de prevenció d'aquest tipus d'incidències.

Actualitzat
L'activitat de vigilància i control als aiguamolls catalans no s'ha vist alterada per l'aparició de la grip aviària al País Basc. Tot i que d'aus com la que s'ha trobat amb el virus també n'hi ha a Catalunya, la Generalitat ha volgut recordar que totes les mostres analitzades tant d'aus silvestres com de corral han donat, fins ara, un resultat negatiu. Per això, els experts en sanitat animal treuen importància a aquest primer cas de grip aviària. Ho qualifiquen de fenomen aïllat i sense conseqüències per a Catalunya.

A més, destaca Ramon Porta, del Centre Sanitat Avícola Catalunya, la distància entre Catalunya i el País Basc és la mateixa que la de Marsella, on fa uns mesos hi va haver un cas. Segons ell, la tranquil·litat amb què es va rebre aquella notícia és igualment aplicable al cas detectat a Àlaba.

La titular catalana de Salut, Marina Geli, també ha volgut tranquil·litzar la població assegurant que "no hi ha cap problema de salut pública, sinó que es tracta estrictament d'un tema de control veterinari i mediambiental per la migració de les aus". Geli ha afegit que no hi ha cap signe d'alerta que faci pensar que el cas detectat al País Basc pot tenir cap conseqüència per a les persones.

La grip aviària és una malaltia contagiosa en animals que normalment afecta els ocells i, menys habitualment, els porcs. Des que va reaparèixer, a finals del 2003, al sud-est asiàtic, ha motivat la mort o el sacrifici de 150 milions d'aus a tot el món. Per a la infecció en persones hi ha d'haver un contacte molt estret amb les aus malaltes. De moment, han mort més de 130 persones a tot el món per aquesta malaltia. La transmissió de persona a persona només s'ha donat, per ara, en sis membres d'una mateixa família a Indonèsia.
Anar al contingut