Kíev

Gazprom talla el gas a Ucraïna i passa a un sistema de prepagament

L'ultimàtum de Moscou a Kíev pot afectar, de retruc, una part del gas que arriba a Europa

RedaccióActualitzat

El consorci gasístic rus Gazprom ha anunciat que passa a un sistema de prepagament el subministrament de gas a Ucraïna. Això representa de fet el tall immediat del bombeig de combustible al territori ucraïnès. La decisió s'ha anunciat poc després de les vuit del matí, l'hora del termini que Rússia va donar a les autoritats de Kíev perquè abonessin el deute de 1.950 milions de dòlars, uns 1.600 milions d'euros.

Aquesta nit, les negociacions pel preu del gas s'han tancat sense acord. El govern de Kíev i la companyia semipública russa Gazprom no han arribat a cap entesa en les converses que han mantingut a Kíev. 

En el rerefons, però, hi ha el conflicte polític amb Ucraïna. I caldrà veure si el tall de subministrament afecta de retruc el servei de gas que va cap a la Unió Europea.

El portaveu de Gazprom ha anunciat la decisió després de culminar sense èxit l'última ronda de negociacions entre la gasista russa, el govern ucraïnès i la mediació del comissari europeu d'Energia. Tot i que el mateix portaveu del gegant gasístic ha dit que les opcions de reobrir les negociacions són reduïdes, des de la Unió Europea encara es confia en un acord.

En paral·lel al pagament del deute, el que s'està negociant és el preu del metre cúbic de gas. Després de la caiguda de Víktor Ianukóvitx, el preu del gas a Ucraïna gairebé s'ha duplicat i ja és el més car d'Europa. Kíev acceptaria pagar el deute, però exigeix una rebaixa de la tarifa.

Des de Brussel·les, Günter Oettinger, comissari europeu de l'Energia, afirma: "Amb una mica més de flexibilitat, hauríem de poder arribar a un acord. Així que no sóc pessimista i continuarem treballant per trobar una solució al més aviat possible."

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut