Barcelona / Karma Peiró

Gaza a internet: dels "hackers" contra webs de Hamas a una mare palestina als EUA

Segueix l'actualitat dels esdeveniments a Gaza mitjançant les actualitzacions dels blogs de particulars, Twitter, Facebook i altres mitjans de publicació d'internet que expliquen les històries en primera persona.

Actualitzat
Seguim un dia més descobrint pàgines personals d'internautes que actualitzen al minut la informació que els arriba de Gaza a través de Twitter, que expressen la seva opinió en blogs, que publiquen fotografies horribles del desastre de la guerra o que convoquen actes en suport de palestins o israelians.

Aquesta notícia s'actualitza diàriament. Segueix des d'aquí, Gaza a internet dels dies anteriors.

Dijous, 15 de gener

És curiós com es poden passar hores d'enllaç a enllaç fins a descobrir maneres diferents d'informar. Una bona manera de seguir el conflicte és a través de Dipity, una aplicació que agafa dades de blogs, Flickr, Facebook, Twitter i mitjans digitals. Si al cercador es posa la paraula "Gaza" de seguida es desplega un calendari horitzontal amb icones i adreces d'internet que van a parar al cor de la informació ciutadana.

A través d'una recomanació del lector kiazib arribem al blog A mother from Gaza, de la periodista palestina Laila El-Haddad. Ella viu als EUA i des de Skype (una aplicació d'internet per parlar per telèfon de manera gratuïta) es comunica amb els seus pares per saber la magnitud de la tragèdia. La ràdio de Carolina del Nord li va fer una entrevista fa uns dies i se la pot escoltar en àudio explicant la seva perspectiva del conflicte. Si es vol seguir el seu blog es troben enllaços interessants i també l'entrada al seu canal Twitter que ha anomentat Gazamon.

I per complicar més tota la història de la informació a internet, aquí va una de bona: les estratègies de "ciberguerra" que expliquen al blog de la revista "Wired". "Hackers" israelians estan controlant les webs pro Hamas mitjançant el software Patriot. Així saben els moviments dels ordinadors dels seus contrincants. Per contrarestar aquesta acció, un grup d'estudiants pro Palestina han creat "Help Israel Win", una pàgina des d'on descarregar un programa que, en cas de tenir el Patriot en el teu ordinador sense saber-ho, anul·la les seves accions d'espionatge. La pàgina la van estrenar a finals del 2008 i ja s'ha descarregat el programa més de 8.000 vegades. El web és també un bon lloc per seguir les notícies del conflicte publicades en altres xarxes socials.

*******************
NOTA: Si saps de blogs, Twitters, Facebook o debats on s'estigui parlant del conflicte entre Israel i Palestina, deixa'ns un comentari.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut