Atletisme

Gay i Bolt es classifiquen sense problemes per a les semifinals dels 100 metres

A l'Estadi Olímpic de Berlín, on el 1936, sota el règim de Hitler, Jesse Owens va fer història amb quatre medalles d'or, ja estan en marxa els Mundials d'atletisme des de les deu del matí. Tyson Gay, defensor del títol dels 100 metres, es juga el prestigi de ser l'home més ràpid del món davant Usain Bolt, campió olímpic a Pequín. Tots dos s'han classificat per a les semfinals de la prova reina de la velocitat, en la mateixa jornada en què Paquillo Fernández, l'esperança espanyola als 20 quilòmetres marxa, ha abandonat, i que, en els 3.000 obstacles femenins, Marta Domínguez i Eva Arias s'han classificat per a la final.

Actualitzat
Són les dues cares del Mundial d'atletisme que ha començat aquest dissabte a Berlín. Tots els ulls, tots els flaixos s'han fixat en els dos reis actuals de la velocitat mundial: Usain Bolt i Tyson Gay. Bolt s'ha estrenat primer. Ha col·locat el suport a la seva alçada, ha fet una breu versió del seu xou previ i ha sortit disparat. Tot i ser només la sèrie classificatòria, Bolt volia ser primer, i ho ha estat amb facilitat amb una marca discreta de 10.20 segons. Menys extrovertit, el nord-americà ha corregut al cap de poc. I igual que Bolt no volia deixar dubtes en la seva estrena. Per començar la rivalitat, ha deixat el crono en 10.16, quatre centèsimes menys que el jamaicà. Fins i tot, quan poc importa la marca, el nord-americà vol deixar clar que ha vingut a plantar cara al campió olímpic.

A la tarda, en la segona ronda, Bolt i Gay han continuat la seva exhibició. El jamaicà, veient que tenia el lloc garantit a les semifinals, fins i tot ha permès que Daniel Bailey el superés en la sèrie. Tyson Gay, a qui es veu molt concentrat, ha dominat la seva cursa i ha baixat dels 10 segons aturant el crono als 9.98. La sorpresa relativa de la segona ronda ha estat el també jamaicà Asafa Powell, que ha accedit a les semifinals amb el millor temps (9.95) i es podria convertir en l'alternativa a Bolt i Gay.

Però mentre el majestuós Estadi Olímpic de Berlín vivia rondes classificatòries, a l'exterior qui sí que tenia una final, la primera d'aquests campionats, era Paquillo Fernández en els 20 quilòmetres marxa. Paquillo ha sortit bé, sense perdre de vista el grup capdavanter. Sabia que la cursa començava a partir del quilòmetre 10. Però en el seu cas la cursa s'ha acabat en aquest fatídic punt. Paquillo, triple sotscampió mundial de la distància i primera gran opció de medalla per a la delegació espanyola, no ha pogut seguir el ritme i ha optat per retirar-se. La fatiga ha fet la seva selecció natural i ha deixat la cursa en les cames del campió olímpic a Pequín, el rus Valeri Bortxin, que ha guanyat a plaer la medalla d'or. El xinès Wang s'ha emportat la plata, i el mexicà Eder Sánchez, el bronze.

Eva Arias i Marta Fernández, a la final dels 3.000 obstacles

Eva Arias, campiona d'Espanya fa tot just dues setmanes, s'ha classificat per temps per a la final dels 3.000 metres obstacles. La lloretenca ha estat cinquena -hi accedien directament les quatre primeres- de la seva sèrie amb la seva millor marca de sempre, un 9.25.14 que li assegura un lloc a la final, on també hi serà Marta Domínguez. L'atleta de Palència ha mesurat el seu esforç i malgrat tenir la millor marca de l'any amb un crono de 9.09.39 ha estat quarta de la seva sèrie i ha accedit a la final sense exigir-se massa. La final serà dilluns a dos quarts de nou del vespre.

L'altra gran decepció de la primera jornada per a la delegació espanyola ha estat l'eliminació del capità de l'equip, Manuel Martínez. El lleonès, que no passa a una final des del 2001, ha caigut de la competició en no poder passar dels 19,80 metres en el llançament de pes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut