Sant Boi de Llobregat

Gaudí hauria fet servir l'antic psiquiàtric de Sant Boi com a banc de proves per a la Sagrada Família i el Parc Güell

Dos investigadors han descobert a l'antic psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat el que podria ser el banc de proves de Gaudí. En un estudi que han publicat a la revista "Sàpiens", conclouen que l'arquitecte hauria assajat als jardins estructures que després va fer servir per a la Sagrada Família i el Parc Güell. Concretament, assenyalen els bancs i la cova que hi ha al jardí, que haurien servit respectivament per practicar el trencadís amb què després es van fer els bancs del Parc Güell i per estudiar les estructures del sostre de la Sagrada Família.

Actualitzat
El Parc Sanitari de Sant Joan de Déu és un gran complex hospitalari situat a Sant Boi de Llobregat. Entremig de tants edificis, hi ha un secret molt ben guardat: al que va ser l'antic psiquiàtric hi ha un petit jardí que sembla, directament, el Parc Güell de Barcelona.

Fins ara s'havia pensat que era posterior, però dos investigadors han descobert una dada reveladora: es va construir el 1912, dos anys abans que el Parc Güell. Però la teoria va més enllà. Els bancs podrien haver estat un autèntic laboratori per a Gaudí. L'arquitecte hauria fet servir uns tallers de paleta en què participaven els malalts mentals i hauria fet proves del trencadís del Parc Güell.

El geòleg i col·laborador de "Sàpiens" Daniel Barbé ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que Gaudí feia proves de les seves obres amb els malalts com a teràpia de curació.

Per tant, els bancs que Gaudí va construir juntament amb els interns del psiquiàtric serien precedents i no còpies de l'obra del Parc Güell, acabada el 1914.

El jardí amaga altres secrets. Hi ha una mena de cova amb una estructura que deu anys després es faria servir per primera vegada en la història a les naus de la Sagrada Família.

L'estudi on es parla d'aquest descobriment el publica la revista "Sàpiens" i té l'aval d'una de les màximes autoritats mundials en l'arquitectura d'Antoni Gaudí: Juan José Lahuerta, però ha estat qüestionat per Jordi Bonet, director d'obres de la Sagrada Família.

El fet és que no s'ha trobat cap prova documental de la presència de Gaudí a l'antic hospital psiquiàtric, però és cert que l'arquitecte de Reus va estar treballant molt a prop, a la colònia Güell. De moment, a falta d'una confirmació oficial, la investigació fa més llum sobre els orígens de la genial arquitectura de Gaudí.

El jardí modernista de Sant Boi està en mal estat de conservació i ara mateix hi ha unes tanques que impedeixen accedir-hi, per això només és possible veure les obres de Gaudí des de lluny.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut