Sabadell

Gas Natural Fenosa repassa 170 anys de vida a través dels anuncis en una mostra a Sabadell

Gas Natural Fenosa repassa la seva història amb una exposició a Sabadell sobre la publicitat de l'empresa, que és també un recorregut pels canvis socials que ha viscut la societat catalana.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Catalana de Gas i Electricitat, l'actual Gas Natural Fenosa, és una de les companyies més antigues i poderoses de Catalunya. Ara compleix 170 anys i, per celebrar-ho, han fet un repàs molt especial a la seva història en una mostra al Museu del Gas de Sabadell. S'hi recullen 170 anys de vida a través dels anuncis que en tota mena de formats ha fet l'empresa.

L'"espitero" era l'operari que obria i tancava la clau del gas, i cada Nadal felicitava les festes i rebia una propina. Aquestes nadales es podrien considerar la primera publicitat de Catalana de Gas, i no hi faltava mai la pubilla com a símbol de la companyia.

Al principi, a la segona meitat del segle XIX, el gas només servia per encendre els fanals, però, associat a la idea de progrés i modernitat, en poques dècades va anar penetrant en la vida quotidiana. Als anys vint ja es podien veure a la premsa els primers anuncis de cuines i aparells domèstics que havien de fer la vida més còmoda.

Els anuncis ens remeten als canvis socials que ha viscut la societat catalana. De l'afany de progrés i modernitat, el gas va passar a associar-se al valor del confort domèstic. I en aquesta evolució de la publicitat arriba la televisió, la seva eina de difusió més eficaç.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut