Madrid

Garzón prohibeix les manifestacions convocades aquest dissabte a Euskadi i Navarra

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha prohibit les manifestacions convocades aquest dissabte a les tres capitals basques i a Pamplona per reclamar l'acostament dels presos d'ETA a Euskadi. Així ho ha notificat als governs basc i navarrès. I és que considera que les manifestacions vulneren la declaració d'il·legalitat d'Askatasuna, l'associació de suport als reclusos etarres. Garzón diu també que els responsables d'Askatasuna han decidit tornar a l'activitat amb una actitud desafiant en contra del poder judicial. A més, el jutge alerta que si les manifestacions prohibides es fan, citarà com a imputats els dirigents d'aquesta associació.

Actualitzat

El titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional considera il·legals les manifestacions convocades a Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià i, per tant, les ha prohibit. Així ho ha confirmat el Departament d'Interior basc després de rebre la notificacio del jutge juntament amb el govern navarrès. I és que el jutge considera que aquestes manifestacions no es poden permetre perquè vulneren la declaració d'il·legalitat d'Askatasuna.

Garzón diu que els responsables d'aquesta organització, ja sigui seguint instruccions de l'entramat d'ETA o per decisió pròpia, han decidit tornar a una activitat que ja havien abandonat, i ho han fet amb una actitud "provocadora i desafiant" en contra de l'estat de dret, de les institicions i, en particular, del poder judicial.

En qualsevol cas, Garzón ja ha avançat que si les manifestacions es fan, cridarà com a imputats els dirigents d'aquesta associació. A més, ha demanat informes sobre la manifestació convocada també per aquest dissabte a Baiona.

Dimarts els portaveus de l'organització Joxean Agirre i Asier Virumbrales van anunciar les manifestacions ara prohibides amb el lema: "Presos bascos a Euskal Herria. No més xantatge. No a la cadena perpètua. No a la pena de mort".

Askatasuna és l'associació de suport als reclusos etarres considerada l'hereva de Gestoras Pro Amnistía, que va ser il·legalitzada pel mateix Garzón el febrer del 2002.

Anar al contingut