Madrid

Garzón ordena el tancament de la seu d'ANV a Pamplona

El Tribunal Suprem ha de decidir aquest dilluns si suspèn l'activitat del Partit Comunista de les Terres Basques, tal com li han demanat la Fiscalia i l'advocat de l'Estat. Divendres, el Suprem va prohibir a Acció Nacionalista Basca presentar-se a les eleccions, però no va suspendre la seva activitat. En la resolució, l'alt tribunal criticava les presses del govern espanyol per il·legalitzar el partit, ja que els lligams amb Batasuna, segons afirmava, hi són des de fa temps. Una resolució contradictòria amb la que va dictar el jutge Baltasar Garzón, que sí va suspendre l'activitat de totes dues organitzacions. Aquesta matinada el jutge ha ordenat el tancament de la seu d'ANV a Pamplona.

Actualitzat

El jutge Garzón ha ordenat el tancament de la seu d'ANV a Pamplona, segons fonts de la delegació del govern de Navarra. La decisió arriba després que divendres el magistrat va ordenar la suspensió de les activitats d'Acció Nacionalista Basca i també del Partit Comunista de les Terres Basques en considerar que són dos partits instrumentalitzats per Batasuna i a les portes d'entrar a ETA.

En canvi, el Tribunal Suprem no va suspendre les activitats d'una de les formacions: ANV. Només els va prohibir que es presentessin a les eleccions i que rebessin finançament públic. Aquest dilluns el Suprem farà pública seva argumentació sobre l'altra formació: EHAK. Aquesta, però, no tenia candidatures a les pròximes eleccions.

Pel que fa a ANV, l'Alt Tribunal ha tingut en compte que és un partit registrat des del 1977 i que les dades més significatives que s'han presentat en les demandes per il·legalitzar-lo són relativament recents, de finals del 2007 i principis del 2008. El Suprem, però, li prohibeix que es presenti a les eleccions perquè considera que és un partit vinculat a Batasuna i una previsible il·legalització no afectaria els seus càrrecs electes. En la seva resolució, l'alt tribunal criticava també les presses del govern espanyol per il·legalitzar el partit.

Anar al contingut