Madrid

Garzón imputa a tres dirigents d'ANV el delicte de col·laboració amb ETA

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha imputat al president d'Acció Nacionalista Basca (ANV) i a dos membres d'aquest partit un delicte de col·laboració amb la banda terrosita ETA. Es tracta de Kepa Mirena Bereziartua, Alazne Arozena i Antxon Gómez Lorente. La decisió és prèvia a la possible il·legalització de la formació. Garzón els imputa també el delicte d'associació il·lícita perquè considera que han ajudat al finançament de la banda terrorista.

Actualitzat

Kepa Mirena, president d'Acció Nacionalista Basca, està imputat per un delicte de col·laboració amb la banda terrorista ETA, igual que els dirigents de la formació Alazne Arozena i Antxon Gómez Lorente. És la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón després d'escoltar les seves declaracions en relació amb la causa oberta per estudiar si es decreta la suspensió de les seves activitats.

Alzane Arocena és l'apoderada dels comptes d'ANV i Antxon Gómez va ser secretari general de l'organització entre el juny del 2002 i l'octubre del 2007.

El magistrat ha acordat aquesta mesura perquè, segons explica a la resolució, els tres imputats i altres que "en el seu moment es concretaran" han disposat "de fons i quantitats a favor de Batasuna i els seus responsables", i d'aquesta manera han participat, suposadament, "en el finançament d'activitats terroristes per part d'ETA-Batasuna". La imputació d'aquests tres dirigents d'ANV es considera, segons fonts jurídiques, el pas previ a la suspensió d'activitats de la formació independentista. ANV disposa de 8 dies a partir d'avui per presentar al·legacions contra l'admissió de les demandes d'il·legalització que té presentades.

L'advocat d'ANV, Íñigo Iruin, ha defensat en la vista que la suspensió d'activitats "no pot adoptar-se sense que existeixi la prèvia imputació d'una persona física". La fiscal Dolores Delgado ha sol·licitat la imputació d'aquests tres dirigents perquè ANV ha assumit la representació de Batasuna fins al punt de justificar les accions d'ETA. Delgado ha sol·licitat la suspensió d'activitats d'ANV, l'embargament de comptes i la clausura temporal dels locals del partit i ha assenyalat que existeix un finançament comú d'ANV, EH i Batasuna.




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut