Garrigàs / La Tallada

Garrigàs i la Tallada, dos petits pobles que van patir les càrregues policials l'1-O

Els veïns ferits a Garrigàs i la Tallada durant l'1-O no creuen que les seves demandes prosperin

RedaccióActualitzat

L'actuació de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional per intentar impedir el referèndum de l'1 d'octubre no va fer cap discriminació entre municipis petits o grans. Ens fixem en dos pobles de l'Empordà de menys de 500 habitants, on hi va haver contundents càrregues policials. 

A la Tallada d'Empordà, acabaven d'obrir el col·legi electoral i els veïns feien una xocolatada. Ningú no s'esperava que la Guàrdia Civil decidís actuar en aquest petit poble de 450 habitants. Els testimonis expliquen que els policies van arribar a les portes de l'ajuntament, on es feien les votacions, i van començar a treure les persones que s'havien concentrat a l'entrada.

 

 

Daniel Sánchez és un dels tres veïns de la Tallada que han presentat denúncia per lesions:

"No van mesurar les seves forces. A ells, els era igual que un caigués d'esquena, que fos gran, que fos petit. No tenien cap tipus de mirament."

Cap dels guàrdies civils van voler identificar-se ni tampoc portaven escrit el seu número d'agent a la indumentària. Un dels veïns va demanar al responsable del dispositiu que ensenyés l'ordre judicial, però no ho van fer.

Van rebentar portes i trencar vidres fins a accedir al despatx de l'alcaldia i es van endur l'urna amb la quarantena de vots que hi havia. L'Ajuntament ha quantificat en 1.400 euros els danys materials i va presentar una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra. Ningú els ha pagat els desperfectes.

 

 

Tampoc a Garrigàs, a l'Alt Empordà, s'imaginaven aquell contundent operatiu, que va deixar una de les imatges d'aquell dia que més visualitzacions ha tingut. Un guàrdia civil va tirar a terra un veí de Garrigàs. És Josep Maria Alabert, que també va presentar denúncia per lesions:

"Ells venien que nosaltres també ens poséssim violents i estaven molt preparats per això. Però no estaven gens preparats perquè els miréssim fit a fit i els diguéssim:'Però què esteu fent!'"

I una de les persones que estaven gravant la càrrega era Txell Alabert, la filla del mateix Josep Maria, que va enregistrar amb el mòbil com llançaven el seu pare a terra:

"De totes les persones que hi havia, de cop i volta veig el meu pare a terra i jo vaig córrer cap al meu pare i li pregunto si està bé i m'espantava perquè ell és molt impulsiu."

 

 

Segons l'atestat de la Guàrdia Civil, que està inclòs en la resolució del jutge Pablo Llarena, en aquests dos pobles de l'Empordà hi va haver cinc agents amb lesions, tres a Garrigàs i dos a la Tallada. Una versió que els veïns desmenteixen:

"En cap moment, ningú els va fer res. Jo no vull dir que els diguéssim quatre coses una mica fortes, però és que en aquells moments, amb els nervis, és el mínim."

Tant a la Tallada d'Empordà com a Garrigàs, els veïns ferits van presentar denúncia, tot i que tenen poques esperances que prosperin. Les tres que van fer els veïns de la Tallada es van arxivar al jutjat de la Bisbal, tot i que hi han presentat recurs.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut