Madrid

García-Margallo demana "cosobirania angloespanyola" a Gibraltar

Segons el ministre d'Exteriors en funcions s'ha demostrat que "sotmetre una qüestió europea a referèndum té uns resultats nefastos"

RedaccióActualitzat

José Manuel Garcia-Margallo assegura que s'ha d'evitar que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea s'interpreti com un senyal de debilitat del "somni d'integració europea". En declaracions al canal a TV3, García-Margallo ha dit el Brexit és "una pèsima notícia" però que Espanya està disposada a aprofondir el seu compromís amb Europa: "Passi el que passi, més Europa".

El ministre José Manuel García-Margallo ha demanat una "cosobirania" entre el Regne Unit i Espanya del penyal de Gibraltar després que s'han sabut els resultats favorables a la sortida de la UE del referèndum. Per al ministre, aquesta seria una solució temporal que hauria d'abocar a la "restitució" a Espanya del penyal:

"Espero que la fórmula de la cosobirania, perquè ens entenguem, la bandera espanyola al penyal, estigui molt més prop que lluny."

 

Pel ministre en funcions, la bandera espanyola està "gràcies a Déu" més a prop d'onejar al Penyal de Gibraltar. Garcia-Margallo ha assegurat que en aquest període transitori es podrà mantenir un estatut especial per als ciutadans de Gibraltar que els permeti mantenir la nacionalitat britànica i un règim econòmic i fiscal especial.

"A partir d'aquest moment haurem de buscar quina relació vol tenir Gibraltar si vol tenir accés al mercat interior."

García-Margallo ha dit que s'ha d'extreure la part positiva de la notícia de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, com per exemple el paper que Espanya pugui tenir en la relació transatlàntica i amb els Estats Units.

El ministre d'Exteriors en funcions ha lamentat la decisió del Regne Unit i ha assegurat que tots els antecedents proven que "sotmetre una qüestió europea a referèndum té uns resultats nefastos" i diu que era un final previsible des que es va passar d'un debat econòmic a "un debat emocional".

Londres replica a Margallo

El secretari d'Estat britànic per a Europa, David Lidington, ha assegurat que el seu Govern no entrarà en un procés de negociació sobre la sobirania del Penyal "amb el qual Gibraltar no estigui conforme"en un comunicat fet públic hores després que es confirmés la victòria del 'Brexit' en el referèndum del Regne Unit:

"Vull ser absolutament clar. El Regne Unit seguirà sent al costat de Gibraltar. Mai entrarem en arranjaments sota els quals el poble de Gibraltar passi sota la sobirania d'un altre estat contra la vostra voluntat"

Londres reacciona així després que el ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, hagi concretat la seva oferta de cosobirania per a Gibraltar, amb un estatut personal perquè els gibraltarenys mantinguin la nacionalitat britànica si així ho volen i un estatut fiscal propi.
 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut