Madrid

García-Margallo afirma que a Catalunya hi ha hagut una "sublevació" i que s'ha de "sufocar"

El ministre d'Afers Exteriors creu que Mas ha fet "un cop d'estat institucional", mentre que el titular d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, diu que la societat catalana "està conduïda per fanàtics vocacionals"

RedaccióActualitzat

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha afirmat que el procés sobiranista que viu Catalunya és "una sublevació en tota regla" i ha remarcat que "quan un es troba amb una sublevació d'aquestes característiques, cal sufocar-la, s'ha d'impedir que se saltin la llei". Margallo no ha concretat, però, quins mecanismes s'haurien d'aplicar. Ha remarcat que els promotors de la situació no han tingut "el menor inconvenient a partir la societat catalana en dos i en enfrontar una part d'aquesta societat amb la resta de la societat espanyola."

En una entrevista a Antena 3, el cap de la diplomàcia espanyola ha dit que "el tema de Catalunya no és d'ara", ja que es va plantejar el 1640, el 1714, el 1931 i el 1934. "Cada vegada que hi ha una crisi a Espanya, hi ha aquestes tensions", ha afegit García-Margallo, després de relacionar el procés sobiranista amb la crisi del 2008. Segons el ministre, Artur Mas "ha optat per dir que si ara no paga a les farmàcies i abans no pagava a ningú, la culpa la tenia el govern espanyol, i que la solució era tallar els vincles i aconseguir així que ningú li preguntés sobre els seus comptes."

El titular d'Afers Exteriors ha recordat que Mas situa el problema actual en la sentència del Tribunal Constitucional del 2010, que va anul·lar 14 punts de l'Estatut. "Ningú sap quins són quan ho he preguntat", ha ironitzat el ministre, i ho ha comparat amb la situació del 1934, quan l'origen del problema va ser una sentència del Tribunal de Garanties Constitucionals, que va anul·lar la Llei de Contractes de Cultiu. El cap de la diplomàcia ha destacat que, en tots dos casos, una qüestió jurídica "s'eleva a qüestió política" i no s'imputa al tribunal, sinó "a tot l'Estat, i això és un disbarat."

En aquest sentit, García-Margallo creu que Mas "ha volgut anar a la independència des del minut 1 i ha buscat excuses i coartades per declarar la independència, sublevar-se en tota regla i fer un cop d'estat institucional."

"Fanàtics vocacionals"

Un altre ministre, el d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, també ha carregat contra els governants catalans. Méndez de Vigo ha dit que la societat catalana és "l'ostatge d'estratègies nacionalistes plenes d'interessos particulars" i "està conduïda per fanàtics vocacionals". Segons el ministre, Catalunya "està dominada per l'extrema esquerra i els grups radicals", on "els problemes dels ciutadans sembla que estiguin oblidats."

El titular espanyol d'Educació lamenta "la fractura civil que danya la convivència" d'una societat que, segons ell, sempre va ser moderada fins que el nacionalisme la va transformar". Íñigo Méndez de Vigo ha criticat "el desafiament dels rupturistes contra la integritat social i política de la nació espanyola" i els que creuen en una "nació identitària excloent."

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut