Madrid

García-Margallo adverteix que qualsevol agressió a YPF es considerarà una agressió al govern

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha avisat que "qualsevol agressió" que violi el principi de seguretat jurídica a Repsol serà considerada pel govern com una agressió i que es reservarà les reaccions que consideri oportunes. El ministre també ha anunciat que hi ha hagut contactes entre la Comissió Europea i el govern argentí en les últimes hores i que ell ha parlat amb representants de l'administració dels Estats Units i amb la cancellera mexicana, Patricia Espinoza, que exerceix la presidència del G-20.

RedaccióActualitzat
Després de reunir-se durant tres quarts d'hora amb l'ambaixador argentí a Espanya, Carlos Bettini, a qui ha transmès la "preocupació" de l'executiu espanyol amb la situació d'YPF, el cap de la diplomàcia espanyola ha fet una crida al diàleg i a la negociació per tal de solucionar el conflicte. García-Margallo ha afirmat que la ruptura de les relacions amb l'Argentina és "el pitjor dels escenaris" que es pot imaginar, ja que no només seria una ruptura "en termes econòmics, sinó també en termes d'una relació fraternal".

"YPF és important per a Repsol i Repsol és important per a Espanya", ha subratllat el ministre, tot i que també ha indicat que no té constància que el govern de Cristina Fernández de Kirchner hagi remès a les Corts el projecte de llei per prendre el control de la petroliera YPF.

Mobilització de resposta

Mentrestant, Repsol tampoc té cap constància oficial dels plans que pugui tenir el govern argentí sobre la seva participada YPF. Ho ha comunicat la mateixa companyia a la Comissió del Mercat de Valors. En un breu comunicat, la petrolera espanyola explica que no ha rebut cap notícia del govern de Cristina Fernández. El govern argentí podria prendre el control d'YPF i declarar-ne el 50,01% d'utilitat pública.

Repsol, però, no s'ha quedat de braços creuats. El president de la petrolera espanyola, Antoni Brufau, és a Buenos Aires, on s'ha entrevistat amb membres del govern de Fernández de Kirchner.

El govern espanyol també s'ha mobilitzat. Aquest dijous va sortir al pas dels rumors i va advertir de les conseqüències que podria tenir la decisió de nacionalitzar YPF. Aquest divendres, a banda de García-Margallo, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría també ha avisat que Espanya defensarà Repsol "amb tots els instruments a l'abast".

Compàs d'espera

El govern argentí continua fent moviments que apunten a una nacionalització, però actua amb prudència. La presidenta argentina s'ha reunit amb els governadors de les 10 províncies petroleres argentines. S'esperava que després de la trobada anunciés el projecte d'expropiació però no ha estat així.

Un cop acabada la reunió, un portaveu s'ha limitat a dir que sobre la taula no hi ha cap projecte de llei per nacionalitzar YPF.

El govern argentí acusa la petrolera espanyola de no invertir prou i provocar una caiguda en la producció de petroli i gas, i les últimes setmanes ha retirat a la filial YPF la llicència per operar a diferents àrees del país.

Repsol YPF, que té CaixaBank com a principal accionista, és una de les empreses espanyoles amb més pes a l'Argentina.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut