L'empresari xinès Gao Ping, en una imatge d'arxiu. (Font: http://www.iacfundacion.org)
L'empresari xinès Gao Ping, en una imatge d'arxiu. (Font: http://www.iacfundacion.org)
Madrid

Gao Ping seguirà a la presó per no atemorir testimonis de la trama xinesa de blanqueig

L'Audiència Nacional constata el "temor" que senten alguns ciutadans xinesos perquè la seva declaració judicial sigui entesa com "una traïció".

Actualitzat
El presumpte líder de la trama xinesa de blanqueig de capitals desarticulada amb l'operació "Emperador", Gao Ping, seguirà a la presó perquè la seva condició de "director suprem de la facció violenta" de l'organització pot atemorir a una testimoni protegida que ha col·laborat amb la investigació judicial. Així consta en una interlocutòria dictada per la Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional que confirma l'ingrés a presó de Gao Ping que va acordar el passat 16 d'abril el jutge instructor Fernando Andreu en considerar que existia risc de fugida, i rebutja el recurs d'apel·lació que la seva defensa havia interposat contra aquesta resolució.

L'acte, del qual ha estat ponent la magistrada Clara Bayarri, recalca que el passat 7 de febrer una dona que tenia un deute amb l'organització de Gao Ping va manifestar en seu judicial la seva "por", no pels diners que devia a l'empresari xinès i dels quals ja n'havia pagat la meitat, sinó pel fet que "declarar davant el jutge" pogués ser entès pels responsables de la trama com "una traïció".

A judici del tribunal, la condició de Gao Ping com "director suprem de la facció dedicada a la comminació violenta dels que s'oposen als interessos de les organitzacions per ell liderades" esdevé "raonada i raonable" la prolongació del seu empresonament, que ja va ser ratificada anteriorment pel "risc de fuga" que seguia existint.

De la mateixa manera, els magistrats descarten la nul·litat de l'acte pel qual el jutge Andreu va ordenar l'ingrés a la presó del líder de la trama a l'entendre que, malgrat la seva "deficient redacció", segons destaca la Sala, l'instructor va fer constar "els elements i circumstàncies" pels que justificava aquesta mesura, sense que causés "indefensió".

Pròrroga del secret

En un altre acte la Secció Tercera ha ratificat, a més, la decisió del jutge Andreu de prorrogar el secret d'una part de les actuacions, al rebutjar un recurs d'apel·lació presentat per la defensa de la imputada Qiaoya Ying. El tribunal considera que aquesta mesura "respon efectivament a la necessitat de preservar les actuacions diligències" d'investigació ordenades pel jutge instructor. Entre elles es troben la declaració de "testimonis-víctimes" de la xarxa de Gao Ping, l'anàlisi de la "ingent documentació i efectes" intervinguts en els registres domiciliats efectuats en el marc del procediment i les diverses intervencions telefòniques autoritzades pel jutge instructor.

Gao Ping, a la presó des d'abril

El jutge Andreu va decretar l'abril passat l'ingrés a la presó provisional comunicada i incondicional d'una desena de capitostos de la trama, entre ells Gao Ping i la seva dona, Lizhen Yang, en considerar que existia risc de fuga i que s'havien trobat nous documents que ratifiquen els indicis delictius que existeixen contra ells.

En el marc d'aquesta operació, que va tenir lloc al setembre del 2012, van ser detingudes un total de 107 persones. Els capitostos de la xarxa van ser enviats a presó en aquestes dates encara que van sortir al novembre d'aquest any amb compareixences diàries a l'Audiència Nacional després que la Sala Penal advertís que el jutge Andreu havia sobrepassat el termini legal de detenció de 72 hores. Dos d'ells, a més, continuen en parador desconegut al no presentar-se a les compareixences que se'ls havien imposat. Entre els delictes que s'imputen als presumptes dirigents d'aquesta organització es troben els de pertinença a organització criminal, contraban, frau fiscal i blanqueig de capitals, entre d'altres.
Anar al contingut