França

Gairebé 40 detinguts a París en les protestes contra la reforma laboral

Les aturades a les refineries i les nuclears obliguen el govern a recórrer a les reserves de combustible estratègiques

RedaccióActualitzat

Enfrontaments a París entre la policia i els manifestants contraris a la reforma laboral que promou el govern socialista. En paral·lel a una manifestació als carrers de la capital francesa, que no ha arribat a ser  multitudinària, la policia ha llançat gasos lacrimògens contra els manifestants que han trencat vidres d'aparadors, han tombat contenidors i han llançat ampolles de vidre als agents. La plaça de la Nació ha estat l'epicentre de les batusses, que han acabat amb una quarantena de detencions. La manifestació prèvia ha aplegat unes 20.000 persones segons la policia, 100.000 d'acord amb el càlcul dels convocants. 

També a Nantes i a Bordeus hi ha hagut aldarulls. Aquesta ha estat la vuitena jornada de mobilitzacions contra la nova llei del treball.

La batalla entre els sindicats i el govern per la reforma laboral a França amenaça el funcionament de sectors estratègics del país. Els sindicats, que denuncien la pèrdua de drets laborals, continuen bloquejant les refineries i dipòsits petrolers. Amb 5 refineries i més de 4.000 gasolineres afectades, el govern ha hagut de recórrer les reserves estratègiques de combustibles. Es calcula que entre un 20 i un 30% de les benzineres s'han quedat sense subministrament. 

Al bloqueig de refineries i dipòsits petrolers, ara s'hi ha afegit un altre sector clau, el de l'energia, ja que els treballadors de la majoria de centrals nuclears han votat a favor d'aturar els reactors. Cal tenir en compte que les 19 nuclears franceses subministren el 75% de l'electricitat del país. A la jornada d'aturades i mobilització s'hi han afegit treballadors dels ports i ferrocarrils i del sector aeri.

El govern manté el pols i no vol fer marxa enrere en la reforma laboral aprovada fa poc, que és l'origen de les protestes. En aquest sentit, el primer ministre, Manuel Valls, ha dit que actuarà amb fermesa per impedir els bloquejos i que mantindrà la reforma laboral, tot i que s'ha obert a fer-hi canvis. A més a més d'afectar la mobilitat de milions de francesos i l'economia, el bloqueig amenaça també la celebració de l'Eurocopa de futbol, que comença el mes que ve.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut