Barcelona

Gairebé 3.000 refugiats i immigrants han mort intentant creuar el Mediterrani des de començaments d'any

Mai des que va començar la crisi de refugiats hi havia hagut tantes morts en menys de set mesos

RedaccióActualitzat

L'Organització Internacional per a les Migracions (IOM) posa xifres al drama del Mediterrani. Gairebé 3.000 refugiats i immigrants han mort intentant creuar el mar des de començaments d'any. Això són 15 persones al dia. Mai des que va començar la crisi de refugiats hi havia hagut tants morts en menys de set mesos.

Segons les dades de l'IOM, 2.977 persones han mort al Mediterrani des de principis d'any i fins al 20 de juliol. Això són 199 dies. I només en els últims quatre mesos hi ha hagut 2.500 morts.

La situació, però, tendeix a empitjorar. En anys anteriors s'havia arribat a la xifra de 3.000 morts uns mesos més tard. Ho explica el portaveu de l'OIM a Ginebra, Joel Millman:

"Aquest és el tercer any consecutiu que les víctimes mortals superen les 3.000, però mai havia passat tan aviat en el transcurs de l'any, abans del final de juliol, fet que és molt alarmant."

Prop del 90% d'aquestes morts s'han registrat a la Mediterrània central, entre Líbia i Itàlia, i en pràcticament tots aquests casos les víctimes provenien de països de l'Àfrica subsahariana.

Només avui, a Sicília han arribat els cadàvers de 22 subsaharians morts aquesta setmana i també s'han rescatat 5.000 persones.

Les xifres de l'èxode

Més enllà dels morts, l'organització també posa xifra a l'èxode. Més de 242.000 immigrants i refugiats han entrat a Europa per mar aquest any.

La ruta més habitual s'ha traslladat de la Mediterrània oriental (entre Turquia i les illes gregues), al trajecte que uneix les costes de Líbia cap a territori italià. Per posar un exemple, només entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana 4.200 persones van ser rescatades al canal de Sicília.

Segons les autoritats italianes, les arribades des d'inicis del 2016 han superat les 84.000, un nombre igual que el que es va assolir en el mateix període de l'any passat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut