Francesc Pau

Gaesco informa

Setmana realment positiva per als principals mercats mundials. Els Estats Units, que són l'impulsor de tots els mercats, segueixen mostrant-se molt forts; de fet, el principal índex americà, el SP 500, ha estat capaç de pujar tots els dies de la setmana. Europa ha seguit mostrant-se relativament més dèbil, però la fortalesa americana ha acabat per impulsar tots els mercats europeus clarament a l'alça.

Actualitzat
Aquesta setmana ens volem apropar al mercat des del punt de vista tècnic, és a dir, analitzarem els gràfics dels principals índexs mundials.

Clara millora en el comportament relatiu de l'Ibex-35. És cert que, setmanes enrere, Espanya ha estat comportant-se pitjor que la resta de mercats europeus. En canvi, aquesta setmana ha estat capaç, en diverses jornades, de pujar més que, per exemple, Alemanya. Certament té molt terreny per recuperar encara, ja que l'Ibex-35 segueix molt lluny dels seus màxims, mentre que el FTSE 100 anglès o el SMI suís ja els ha assolit i el Nasdaq americà els té molt a prop. Veurem si aquesta tendència de recuperació d'Espanya segueix en jornades vinents, com ara sembla el més probable. Respecte als principals mercats asiàtics, disparitat de criteris. El mercat xinès, referència a seguir des de fa uns anys atesa la importància que està agafant la seva economia, ha acabat la setmana pla. En Japó, en canvi, ha seguit la tònica general i ha tingut notables pujades.

La referència tècnica a seguir a Europa es troba als mercats alemany o francès. Tant el DAX alemany com el CAC francès han confirmat figures de volta en gràfic diari que ens parlen d'una gran probabilitat de visitar novament els màxims anuals. Concretament ens estem referint a nivells de 6.050-6.100 punts en el DAX o de 4.050-4.100 punts en el CAC. Figures similars podem veure en els índexs americans i en molts valors del mercat. Aquest escenari es mantindrà inalterat mentre els mercats no caiguin per sota del seu mínim creixent anterior visible en el gràfic diari. Concretament ens referim a nivells de 5.518 en el DAX alemany o de 3.630 en el CAC francès. L'Ibex es troba entre els pocs índexs que no ha aconseguit encara confirmar cap figura de volta a l'alça que afavoreixi la seva tornada a màxims anuals. No obstant això, si ens endinsem en els valors que el formen, sí que podem veure algun o altre valor amb una figura de volta confirmada, que ens parla, com a mínim, d'un rebot o pujada relativament important. Tenint en compte les clares figures alcistes de molts índexs importants, confirmades fins i tot en la principal referència europea, l'Eurostoxx50, sembla probable que l'Ibex segueixi recuperant terreny de la mà d'aquests. Això sí: ara mateix, sembla aventurat parlar d'un apropament als màxims anuals en el cas espanyol. Per afavorir aquest escenari hauríem de veure, com a mínim, com l'Ibex supera la referència dels 11.200 punts.

Sergi Sánchez

Anar al contingut