Líbia

Gaddafi es manté fort a Trípoli gràcies al seu exèrcit de mercenaris

Moammar al-Gaddafi es manté fort a Trípoli, gràcies en part al seu exèrcit de mercenaris. I és que, malgrat la fortalesa que aparentment ha mantingut fins a la revolta el líder libi, el coronel no es pot refiar ni del seu propi exèrcit, en un país on el pes de les tribus és molt important. Així doncs, Gaddafi ha de pagar per mantenir la seva seguretat.

Actualitzat
Gaddafi ha governat quaranta anys amb poder absolut: en teoria, a través dels comitès revolucionaris. En realitat, gràcies a la compra del suport de les tribus i per la força militar. Els comitès revolucionaris són el nucli dur del règim. Però molts experts pensen que, a l'hora de la veritat, la fidelitat tribal pesarà més i que els seus membres seguiran el que la seva tribu digui. Perquè Líbia és encara un país tribal. I, malgrat que els joves tenen per primer cop un paper important en aquesta revolta, seran les tribus les que en decidiran el desenllaç. De moment, ja hi ha tres tribus que li han retirat el suport: els hassawna, els tuareg i els warfalla, que, amb un milió de membres, eren un dels pilars del règim.

Així doncs, a Gaddafi li queda la força militar. Però el coronel no s'ha fiat mai de l'exèrcit, i per això l'ha mantingut sempre dèbil. Confiava la seva seguretat a unitats d'elit comandades per membres de la seva pròpia tribu, els gaddadfa, i a formacions paramilitars, moltes formades per mercenaris. Aquests són el seu suport principal. Veterans de les guerres africanes, de Sierra Leone, de Libèria, del Txad, del Congo, del Sudan, que, a diferència dels soldats libis, no tenen cap recança a disparar contra els civils. Són lleials a la família Gaddafi i s'ho fan pagar amb sous de fins a 500 dòlars diaris. En canvi, Gaddafi reservaria els 90.000 guàrdies revolucionaris per protegir els camps de petroli del sud.

Alguns experts pensen que Gaddafi ha optat per abandonar l'est del país a mans dels rebels i fer-se fort a la zona que va de Trípoli al camp petrolífer de Sirte, d'on surt el 80% del cru i d'on és originària la seva tribu. Segons aquesta opinió, Gaddafi es prepararia per a una llarga resistència. Comptaria amb les seves enormes reserves financeres. I amb el fet que, sense el petroli, els seus enemics no podran resistir.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut