Washington

Gaddafi amagava al seu palau un àlbum de fotos de Condoleezza Rice

El líder libi Moammar al-Gaddafi amagava al seu palau un àlbum de fotos de l'exsecretària d'Estat nord-americana Condoleezza Rice, a qui admirava i a qui s'havia referit públicament com la seva "estimada dona africana negra". A l'àlbum, descobert pels rebels en escorcollar el palau presidencial, es poden veure fotografies de Rice en esdeveniments públics, algunes en primeríssim pla. Diversos mitjans nord-americans han comparat l'àlbum de Gaddafi amb el d'un adolescent on guarda imatges del seu ídol musical.

Actualitzat
En una entrevista amb la cadena de televisió Al-Jazeera el 2007 Gaddafi, un any abans de la visita històrica que va fer la cap de la diplomàcia nord-americana a Líbia, va declarar la seva admiració per Rice. "L'admiro i estic molt orgullós de la manera com es reclina i dóna ordres als líders àrabs... Leezza, Leezza, Leezza. L'estimo molt. L'admiro i em sento orgullós d'ella perquè és una dona negra d'origen africà", va dir aleshores Gaddafi.
 
La portaveu del Departament d'Estat, Victoria Nuland, preguntada per la col·lecció de fotos del líder libi, ha reconegut que no les ha vist però "crec que no necessito veure-les per definir com a estrambòtic i repulsiu el comportament de Gaddafi".

El setembre del 2008 Rice va fer un viatge oficial a Trípoli qualificat d'històric, el primer d'un secretari d'Estat dels EUA en 55 anys, després que el 1953 el llavors titular d'aquest càrrec, John Foster Dulles, es va entrevistar amb el rei libi Idris. Durant la visita, tots dos van mantenir un sopar privat amb el qual el mandatari libi va trencar el seu dejuni del Ramadà i, segons recorda el "Huffington Post", va obsequiar la seva convidada amb costosos regals valorats en uns 212.000 dòlars. Entre d'altres, la va obsequiar amb un anell amb un diamant presentat en una capsa de fusta, un llaüt acompanyat d'un DVD, sabent l'afició de Rice a la música -ella toca el piano-, un cadenat amb una foto de Gaddafi a l'interior i una còpia del "Llibre Verd de la Revolució" amb una inscripció en què expressava el seu "respecte i admiració" per ella. Els regals estan dipositats al Departament d'Estat.

Segons el "Huffington Post", Gaddafi no és l'únic que s'ha enamorat a primera vista de Rice. Segons la publicació nord-americana, l'exministre d'Afers Estrangers canadenc Peter McKay, l'exministre d'Exteriors britànic Jack Straw i l'exministre d'Afers Exteriors italià Massimo D'Alema també han sentit alguna cosa més que admiració per la política nord-americana.
Anar al contingut