Barcelona

Gabriel responsabilitza el govern del veto als pressupostos per haver-los registrat sense acord

La portaveu de la CUP: "Aquests pressupostos contravenen la declaració del 9-N"

RedaccióActualitzat

L'endemà que la CUP hagi votat mantenir l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat, la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha justificat la decisió a "El matí de Catalunya Ràdio" i a "Els matins" al·legant que els pressupostos contravenen la declaració del 9 de novembre:

"Aquests pressupostos contravenen la declaració del 9-N, no fan un exercici de sobirania política."

La CUP responsabilitza el govern de la seva esmena a la totalitat per entrar a registre els pressupostos sense un acord previ i critica que s'avancés el calendari previst quan encara hi havia molts aspectes a debatre.

"Com és possible que el govern entri uns pressupostos quan no s'han tancat converses ni les negociacions ni s'ha arribat a un acord? I que s'avanci una setmana la presentació quan encara teníem moltes coses a negociar? Per què s'entren pressupostos sense acabar les converses?"

Gabriel ha lamentat que hi ha qui pensa que augmentar en despesa social és una concessió a la CUP i no una necessitat social. També ha denunciat que la campanya ha acabat d'enterbolir i fer fracassar les negociacions, i que algú els ha dit que no podien fer més concessions a la CUP ara:

"Se'ns ha dit: 'Entendreu que en aquest moment -campanya 26-J- no podem fer més concessions a la CUP."

De tota manera, per la CUP els comptes tampoc inclouen prou partides socials. Gabriel ha respost al vicepresident Oriol Junqueras que no és cert que "només hàgim reclamat gestos rupturistes" sinó que també van parlar en les trobades conjuntes de partides, van fer plantejaments i van fer concessions.

 

Hi ha marge per treballar en la pròrroga dels comptes actuals i negociar els nous

Sigui com sigui, la diputada considera que hi ha marge per treballar amb la pròrroga dels actuals comptes amb partides no executades del 2015:

"Estaria bé analitzar millor la pròrroga pressupostària. Hi ha cert marge per veure quines partides no s'han executat, per exemple en pobresa energètica, educació o salut, que permeten fer més polítiques socials."

També diu que hi ha marge per negociar nous comptes per al 2017:

"Mantenim l'esmena a la totalitat i ens posem a disposició a treballar avui mateix amb voluntat de treballar per als pressupostos de l'any vinent perquè puguin entrar en vigor l'1 de gener si es vol. Si han de ser els pressupostos de la ruptura, farem propostes, seurem les hores que faci falta i el que calgui."

També ha fet referència al pacte d'estabilitat amb Junts pel Sí.  El seu partit entén que hi ha "moltes lectures pel pacte", però Gabriel assegura que "està vigent en la mesura que la declaració del 9-N es vulgui tirar endavant", "es mantingui l'objectiu i estableixi les bases cap a la desconnexió".

No obstant, admet que en la negociació dels pressupostos, "clar que hem perdut la confiança en algunes coses, alguns actors ens han desorientat".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut