Freixenet, més a prop de passar a mans alemanyes

Henkell podria accedir al control comprant el 50% de l'empresa

Iván GutiérrezActualitzat

Freixenet té cada vegada més possibilitats d'acabar sent controlada per capital alemany. L'empresa centenària de caves ha desencallat l'entrellat familiar i la multinacional Henkell ja tindria les condicions que demanava, aconseguir més del 50% de les accions de la companyia. L'última paraula però, segueix a Sant Sadurní d'Anoia. 

Més enllà de si canvia o no la seu, el futur de Freixenet podria acabar decidint-se a Alemanya. La oferta de compra que té la companyia de caves catalana des de fa dos anys podria materialitzar-se en els pròxims mesos. És l'alemanya Henkell, del grup de pizzes congelades Dr Oetker, qui està interessada en comprar l'empresa de Sant Sadurní d'Anoia. 

Els Bonet donen llum verda, menys Josep Lluís

Una de les condicions que demanaven els alemanys era tenir més del 50% de les accions, i per tant, el control de l'empresa. Fins ara, això no podia ser, ja que de les tres branques familiars: Bonet, Hevia i Ferrer; només els Hevia i alguns Bonet estaven disposats a vendre. Però ara, tot ha canviat. El president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, va parlar ahir per primera vegada de en quin punt està l'operació. 

- Bonet: "Hi ha una oferta des de fa dos anys, i tot té el seu procés. Només puc dir que jo no soc venedor, i he parlat amb el meu oncle i tampoc ho és. Per tant, nosaltres dos no som venedors"

- TV3: "I els seus germans?"

- Bonet: "Doncs això li haureu de preguntar a ells"

Preguntats directament per TV3, els seus germans Pedro, Eudaldo i Pilar confirmen que també venen. Una informació que va avançar La Vanguardia. Tot i que el també president de Fira de Barcelona i la Cambra de Comerç d'Espanya és l'únic dels germans que no ven, la suma dels germans Bonet més la branca dels Hevia atorgarien a Henkell el control de la companyia. Fa dos anys, els Hevia van ser qui van iniciar la disputa familiar al voler vendre's les seves accions. 

Henkell espera la benedicció de Ferrer 

L'alemanya però, no vol entrar a una olla de grills ni pagar centenars de milions per tenir socis enfrontats. Per tant, l'ultima paraula la tindran Josep Ferrer, de 92 anys i artífex de convertir Freixenet en una multinacional. És l'únic que queda de segona generació de la nissaga i que ostenta el 42% del capital . En tot cas, alguns dels seus fills també serien proclius a vendre. Josep Ferrer, que vol mantenir el negoci, hauria intentat aconseguir un crèdit sindicat amb diferents bancs per comprar el 51% restant de la companyia, sense èxit. Per això, el dret de compra que té sobre Freixenet per davant d'altres companyies externes quedaria, de moment, desactivat.

La resolució de tot plegat, serà després de les eleccions, quan Henkell també, tingui una imatge clara de tots els comptes interns de la companyia (ja que està fent una auditoria de totes les caves i negocis de la companyia). De fet, Freixenet té un deute elevat de més de 200 milions, una xifra que s'hauria de restar a l'oferta de compra que ha presentat l'alemanya, d'uns 500 milions d'euros. 

Llum verda dels treballadors

Els treballadors veuen amb bons ulls la possible entrada de Henkell a l'accionariat de Freixenet, i de fet, ho consideren fins i tot, necessari. L'experiència de la propietària de Dr Oetker per comercialitzar a mercats on Freixenet no té presència, com l'asiàtic, fa que els alemanys tinguin el vist i plau dels sindicats. En tot cas, la companyia està iniciant un pla industrial amb els sindicats per fer més rendible la companyia. Freixenet va tancar l'any 2015 amb una facturació de 206 milions d'euros i beneficis de 5,2 milions d'euros, xifres superiors a les d'anys anteriors, però molt lluny de les èpoques de bonança on l'empresa centenària tenia quantiosos beneficis. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut