Fred històric al nord-est dels EUA

Fred històric al nord-est dels EUA

Fred històric al nord-est dels EUA

Néstor Gómez Actualitzat
Mapa de temperatures a 850 hPa. Font: GFS.

Mapa de temperatures a 850 hPa. Font: GFS.

Dimarts, les temperatures van tocar fons, amb valors inferiors als -10 ºC de màxima a les zones costaneres al nord-est dels Estats Units.

Dimarts, la gran onada d'aire fred que durant els últims dies ha congelat l'oest dels EUA, es va situar sobre la regió del nord-est, amb temperatures molt baixes a totes les grans ciutats situades a la costa est. Les temperatures registrades aquests dies han estat entre 14 i 19 graus menys baixes del que acostuma a ser habitual, segons informa el Servei Meteorològic Nacional. Les urpes del fred van fer caure el termòmetre fins a -18 a Detroit, -17 a Chicago, -15 a Pittsburgh, -9 a Boston i -7 a Washington. A Nova York, les temperatures a Central Park van ser demolidores, amb valors que es van moure entre els -16 i -13 ºC. Dilluns, la ciutat de Cleveland va trencar un rècord de 130 anys en assolir -24 ºC. A Atlanta, el fred ha estat el més intens dels últims 44 anys, amb temperatures que han baixat fins als -14 ºC, i a Florida els termòmetres van baixar una mica per sota dels zero graus. La temperatura més baixa d'aquest onada d'aire fred a EUA es va registrar dilluns a Babbit, Minnesota, amb -38.3 ºC.

El mapa de 850 hPa, que serveix de referència per mesurar la quantitat de fred o de calor de l'atmosfera, mostrava, dimarts, valors de fins a -30 ºC en algunes regions del nord-est. Són valors extremadament baixos que han portat el fred més intens al planeta en zones habitades, més que no pas a les gèlides regions de Mongòlia i Sibèria.