Vaticà

Francesc vol fer "una conversió del papat" més fidel al sentit que volia Crist i a les necessitats actuals

El papa Francesc continua endavant amb les reformes que vol introduir en el seu pontificat. En la seva primera exhortació apostòlica, el sant pare afirma que està pensant en "una conversió del papat" perquè sigui "més fidel al sentit que Jesucrist li volia donar i a les necessitats actuals d'evangelització". Francesc també critica l'excés de centralització de l'Església catòlica i assegura que el sistema econòmic actual "mata" perquè predomina la llei del més fort.

RedaccióActualitzat

Nou pas endavant del papa Francesc en la seva intenció de sacsejar les estructures del Vaticà. En aquest cas, el pontífex vol incorporar una reestructuració dels continguts. El papa vol reformar el papat i descentralitzar l'Església catòlica. Denuncia el sistema econòmic perquè el considera injust i cruel amb el més dèbil. També reclama més presència de la dona a l'Església, però sense arribar al sacerdoci. Tot plegat ho diu a l'exhortació apostòlica "Evangeli Gaudium" (l'alegria de l'Evangeli), la primera del papa Francesc després dels treballs del sínode de bisbes de fa un any.

 

Reforma del papat

Prefereixo una Església ferida i tacada per haver sortit al carrer abans que una Església preocupada per ser el centre i que acabi tancada en un embolic d'obsessions i procediments

En aquesta exhortació apostòlica, Francesc afirma que ha de "pensar en una conversió del papat" perquè l'exercici del seu ministeri sigui "més fidel al sentit que Jesucrist li volia donar i a les necessitats actuals d'evangelització". El papa recorda que el Concili Vaticà II proposava que les conferències episcopals poguessin desenvolupar una obra eficaç i productiva. Aquest desig, però, no es compleix plenament. Segons el pontífex, l'excessiva centralització complica la vida de l'Església i la seva dinàmica missionera. De fet, el sant pare assegura que la reforma de les estructures eclesials ha de passar perquè siguin més missioneres.

El sistema econòmic

Vivim davant una corrupció ramificada i una evasió fiscal egoista, que ha assolit dimensions mundials

El papa també fa una crítica contundent a l'actual sistema econòmic. El considera "injust en la seva arrel". Francesc reclama als fidels que lluitin contra una economia de l'exclusió i la desigualtat. "Aquesta economia mata" perquè predomina la llei del més fort, subratlla el papa a l'exhortació apostòlica "Evangeli Gaudium".

El paper de la dona a l'Església

És necessari ampliar els espais per una presència femenina més incisiva en l'Església

Francesc tanca la porta a qualsevol possibilitat de sacerdoci femení, però creu que ha de tenir "una presència més incisiva". En relació a l'avortament, el pontífex deixa clar que no cal esperar que l'Església canviï de postura. No és progressista, insisteix, voler resoldre els problemes eliminant una vida humana. El papa també recorda que el veritable islam rebutja la violència i implora humilment, diu, als països islàmics que garanteixin la llibertat de culte als cristians.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut