Francesc Puigpelat guanya el Premi Gran Angular per la novel·la 'La ciutat secreta del Toubkal'

Francesc Puigpelat guanya el Premi Gran Angular per la novel·la 'La ciutat secreta del Toubkal'

Francesc Puigpelat guanya el Premi Gran Angular per la novel·la 'La ciutat secreta del Toubkal'

Francesc Puigpelat, guanyador de la 27a edició del premi de literatura juvenil Gran Angular. 6 d'octubre de 2017 (horitzontal)

Francesc Puigpelat, guanyador de la 27a edició del premi de literatura juvenil Gran Angular. 6 d'octubre de 2017 (horitzontal)

ACN Barcelona.-L'escriptor i periodista Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) ha guanyat el XXVII Premi Gran Angular de literatura juvenil per la novel·la 'La ciutat secreta del Toubkal'. L'obra se situa l'any 1941, quan una arqueòloga francesa, Julie Bonnet, arriba a Aroumd, una vila marroquina al peu del Toubkal. Allà coneix la Fàtima, una jove de setze anys, òrfena, que serà la protagonista de la història. Juntes hauran de lluitar per evitar que es facin amb les pintures rupestres de la serralada del Toubkal i saquegin l'Atlàntida, un poblet secret de només un enigmàtic habitant. El guardó El Vaixell de Vapor 2017 de literatura infantil ha quedat desert perquè cap de les obres tenia el nivell requerit per guanyar un premi literari. Els guardons tenen una dotació d'11.000 euros cadascun.'La ciutat secreta del Toubkal' narra la història de l'arqueòloga francesa Julie Bonnet i la jove Fàtima, que lluitaran contra una expedició alemanya comandada per un coronel de les SS, el Franz Wellens, i per un arqueòleg francès, el Thierry Lamarque, que busquen les pintures rupestres a la serralada del Toubkal. Julie i Thierry s'havien conegut anys enrere, en una expedició durant la qual havia mort el Paul Bonnet, el germà de la Julie. Ella sempre ha sospitat que va ser el Thierry Lamarque qui va assassinar el seu germà per enveja, ja que Paul havia descobert la mítica ciutat de l'Atlàntida. La Fàtima es converteix en la guia de la Julie i juntes troben l'Atlàntida, on només hi ha un habitant: l'Egbon Djinn, una mena d'esperit que apareix als cims de la serralada quan cauen les primeres nevades. Però els nazis, que les han seguit, també arriben a l'Atlàntida i es preparen per saquejar-la. La Julie i la Fàtima intenten impedir-ho, però els alemanys les capturen i amenacen d'assassinar-les.

L'escriptor i periodista ha publicat una trentena de llibres i només fa quatre anys que es va començar a dedicar a la literatura infantil i juvenil. Segons Puigpelat, escriure per a nens i joves és "molt més complicat que escriure per a adults". En el cas d'aquesta novel·la, tot va començar quan l'escriptor va fer un viatge a al Toubkal amb la seva filla fa dos anys, motiu pel qual ha basat la recreació dels escenaris en la seva pròpia vivència. Quant al premi de literatura infantil Vaixell de Vapor, s'ha quedat ja que "cap membre del jurat" ha trobat una obra "a l'altura d'aquest premi tan prestigiós", segons Núria Font, membre i secretària del jurat. El principal problema ha estat, segons el jurat, que "molts llibres" estaven bé de contingut però "formalment grinyolaven molt", mentre que d'altres estaven "molt ben escrits" però el contingut "no s'adaptava a l'edat", ha afirmat Font. Amb més de 30 anys d'història, els guardons s'han guanyat un gran renom a la literatura infantil i juvenil catalana. La convocatòria dels premis s'adreça a qualsevol escriptor amb el requisit que l'obra presentada sigui un original inèdit i escrit en llengua catalana. Un jurat format per professionalsCada any, el jurat està constituït per persones expertes en els camps de la literatura, la pedagogia i l'educació, a més de per una representació de l'entitat patrocinadora. Per cada guardó, la comissió qualificadora compta fins amb cinc persones que decideixen quina és la millor obra.