Lleida

França s'hauria compromès a impedir els atacs contra els camions de fruita catalans

França s'ha compromès "verbalment" davant de la Generalitat a impedir els atacs contra els camions de fruita a la frontera. El subdelegat del govern en funcions de Lleida, Daniel Porqueres, ho ha explicat a una delegació d'Unió de Pagesos en una reunió aquest divendres a Lleida. Els agricultors, que estudien contractar seguretat privada, estan en peu de guerra pels diversos actes de boicot a la fruita procedent de l'estat espanyol, fins al punt que el sindicat ASAJA ha advertit que a finals d'agost bloquejarà unes hores la Jonquera per impedir el retorn dels turistes francesos. Unió de Pagesos ha convocat una concentració a Lleida per reclamar la implicació del govern espanyol en aquest conflicte. La ministra del ram, Rosa Aguilar, té previst parlar per videoconferència aquest dissabte amb el seu homòleg francès.

Actualitzat
Hores després de l'últim atac, contra cinc camions que duien uns 100.000 quilos de fruita, la Generalitat ha volgut tranquil·litzar els pagesos. El subdelegat del govern a Lleida els ha explicat que s'espera "de forma imminent" un comunicat de condemna del boicot per part del govern francès i també que posi "la Gendarmeria a disposició d'actuar si es produeixen fets semblants"."

Tant la Generalitat com el govern espanyol han anunciat contactes amb les autoritats franceses per posar fi als atacs, però els agricultors asseguren que se senten "sols" i que volen passar a l'acció. L'Associació de Fruita de Catalunya ha convocat els principals sindicats i ha anunciat que es plantegen dur seguretat privada per garantir la lliure circulació d'aquesta mercaderia, tal com fan els pesquers per evitar l'assalt dels pirates. També s'està treballant en una demanda judicial.

El sindicat Joves Agricultors i Ramaders (ASAJA) ha assegurat que si es tornen a repetir els atacs pagaran els camions francesos que entrin a territori català amb la mateixa moneda. Com a protesta, ja tenen previst aturar la circulació a l'AP-7 a finals d'agost, en sentit França, per impedir unes hores el retorn dels turistes francesos a casa.

ASAJA també ha posat en el punt de mira la cadena d'hipermercats francesa Carrefour, una de les principals responsables, segons el sindicat, de la crisi de preus que pateix el sector. Per això, no ha descartat accions de boicot contra aquesta empresa.

Per la seva banda, Unió de Pagesos ha convocat una concentració simbòlica a Lleida amb l'objectiu de reclamar al govern espanyol que prengui mesures per acabar amb els atacs dels agricultors francesos, a diferència de l'executiu francès, que ha actuat amb total passivitat.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut