Aquest gest que fa Dieudonné es diu "quenelle" i és polèmic a França perquè hi ha qui l'identifica amb la salutació nazi.
Aquest gest que fa Dieudonné es diu "quenelle" i és polèmic a França perquè hi ha qui l'identifica amb la salutació nazi.
París

França prohibeix a diferents ciutats l'espectacle de l'humorista Dieudonné per antisemita

Cancel·lat a diverses ciutats franceses l'espectacle del polèmic humorista Dieudonné M'Bala, per considerar-lo antisemita. El provocador artista francocamerunès és al punt de mira de les autoritats de l'Elisi, ja que creuen que incita a l'odi. La polèmica ha revifat el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió.

RedaccióActualitzat

Ciutats com Nantes, Tours i Orleans han prohibit els espectacles de l'humorista francocamerunès Dieudonné M'Bala, després que el ministre de l'Interior, Manuel Valls, fes pública una circular en què recomanava que no s'autoritzessin les seves funcions per considerar que inciten a l'odi antisemita. Les autoritats franceses apunten que aquests espectacles suposen una alteració de l'ordre públic. L'humorista tenia previst començar dijous passat una gira que l'havia de portar a Nantes, on ja s'havien venut 5.000 entrades, i també a Tours, divendres, i a Orleans, dissabte.

Dieudonné M'Bala ha estat condemnat diferents vegades per promoure l'antisemitisme i per insults racials. També és famós a França per un gest, inventat per ell, anomenat la "quenelle". Considerat una simulació de la salutació nazi per alguns, i un simple gest iconoclasta per d'altres, ha anat sempre acompanyat d'una forta polèmica. Com quan Anelka, gran amic de Dieudonné, la va fer fa poques setmanes en un partit de la Lliga anglesa.

Un dels advocats del còmic ha assegurat que el seu client actuarà "immediatament" contra les prohibicions del seu espectacle. El lletrat ha recordat que el seu client ha guanyat algunes demandes en aquest sentit. La suspensió de les funcions de Dieudonné M'Bala reobre el polèmic debat sobre la llibertat d'expressió, que ja s'ha donat en altres ocasions, com la publicació d'imatges de Mahoma o l'humor sobre grups socials minoritaris.

 

 

Anar al contingut