París

França imposarà penes de presó als que obliguin les dones a portar el vel integral

El projecte de llei de prohibició del vel integral en tots els espais públics que prepara el govern francès preveu una pena de fins a un any de presó i multa de 15.000 euros per aquells que l'imposin a una dona, segons revela el diari "Le Figaro". Per la seva banda, les dones que vagin cobertes amb el niqab o el burca podran ser sancionades amb una multa màxima de 150 euros, segons l'esborrany del projecte de llei. A més, es preveu la possibilitat d'imposar a les infractores un curset de ciutadania "com a pena alternativa o complementària".

Actualitzat
El text consta de dos articles principals, i és particularment sever amb aquells que imposin per "la violència, l'amenaça, l'abús de poder o d'autoritat" el vel integral, cosa que il·lustra la voluntat de l'executiu conservador de justificar aquesta iniciativa legislativa per la defensa de la dignitat de la dona i intentar evitar una polèmica religiosa.

L'objectiu és que el projecte legislatiu, que s'ha d'aprovar en Consell de Ministres el 18 de maig perquè se'n pugui començar la tramitació parlamentària al juliol, no es pugui veure com una operació per estigmatitzar els musulmans. Els redactors del text han optat per la fórmula que "ningú pot, en l'espai públic, portar una peça destinada a dissimular el rostre ".

Un dels principals esculls que haurà de superar la llei és el seu examen pel Consell d'Estat, que consultat amb caràcter preventiu havia advertit el mes passat que una prohibició general del vel integral podia trobar serioses dificultats legals.

La Unió per una Majoria Popular (UMP), el partit del president, Nicolas Sarkozy, ha estat la formació que ha impulsat la idea d'una llei sobre aquest assumpte. El principal grup de l'oposició, el Partit Socialista, s'havia mostrat reticent a actuar per la via legislativa, tot i que és contrari al burca o el niqab al carrer, i ara espera el text definitiu per decidir el seu vot.
Anar al contingut