Brussel·les

França i el Regne Unit presenten ajudes contra el canvi climàtic que superen els 7.200 milions en tres anys

Les ajudes europees als països pobres per lluitar contra el canvi climàtic prenen cos. França i el Regne Unit s'han posat al capdavant de la reunió i han anunciat una important despesa per tirar el carro i sumar la resta de països. Es comprometen a aportar 400 milions d'euros anuals, durant el període entre el 2010 i el 2012. A més, la Unió reunirà 7.200 milions d'euros i superarà l'objectiu inicial per aquest període, que era de 6.000 milions. Espanya ha anunciat que augmentarà l'aportació a aquest fons europeu fins als 375 milions d'euros.

Actualitzat
Els Vint-i-set estan reunits a Brussel·les des de dijous per pactar la xifra que ha de servir per permetre als països pobres continuar desenvolupant-se i alhora lluitar contra l'escalfament global, i finalment l'acord de les ajudes econòmiques s'ha definit.

Després d'una primera jornada decebedora, França i la Gran Bretanya han agafat el lideratge i han tirat el carro per poder assolir els objectius. Londres i París ja han anunciat que hi destinaran uns 1.200 milions d'euros per al període entre el 2010 i el 2012, desglossats en 400 milions anuals.

En una roda de premsa conjunta, els líders dels dos països, Nicolas Sarkozy i Gordon Brown, han declarat que la UE oferirà 2.400 milions d'euros anuals per als països pobres en el trienni 2010-2012. Això suposarà 7.200 milions d'euros, més dels 6.000 milions que la presidència sueca de torn s'havia plantejat com a objectiu. El primer ministre suec i president de la reunió, Fredrik Reinfeldt, havia demanat que l'avançament del finançament internacional se situés entre els 5.000 i 7.000 milions d'euros anuals "i que la UE hi contribueixi de manera justa", i finalment s'ha complert l'objectiu.

Entre aquests diners hi ha els que aporta Espanya, que ha augmentat la xifra prevista inicialment, dels 300 als 375 milions d'euros, repartits en tres anualitats de 125 milions des del 2010 al 2012. Alguns estats membres són reticents a anunciar la xifra amb què contribuiran a ajudar als països pobres a complir el Protocol de Kyoto, que expira d'aquí a dos anys.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha recalcat, per la seva banda, que "l'ajuda als països en desenvolupament és important per a l'èxit" de la cimera mundial de Copenhaguen. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha recordat que la UE "ha exercit el lideratge" en el camí cap a la cimera de la capital danesa, i ha remarcat que"tothom hi ha de contribuir" perquè sigui un èxit.

Brown i Sarkozy, a més, també han llançat una crida a favor d'un compromís europeu de reducció del 30% en les emissions de gasos.

La trobada de la UE ha exposat la seva intenció d'incloure en l'acord de Copenhaguen un objectiu de reducció de la desforestació del 25%. Aquesta iniciativa costaria uns 25.000 milions de dòlars entre el 2010 i el 2015, la majoria dels quals haurien de procedir del món industrialitzat. Per finançar la mesura, França i el Regne Unit proposen utilitzar part dels fons que els països en desenvolupament rebran del finançament avançat.

Greenpeace es fa sentir

L'arribada de líders a la cimera ha estat interrompuda breument per una caravana de l'organització ecologista Greenpeace similar a les comitives oficials, que ha burlat la seguretat i s'ha colat a la zona de personalitats. Onze activistes a bord de tres vehicles han desplegat dues pancartes que deien "UE, salva Copenhaguen", i han llegit una declaració en què demanaven que Europa doni suport a "un acord el més ferm possible" a la capital danesa. Després d'això han estat desallotjats pels membres del dispositiu de seguretat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut