Angela Merkel, en una imatge d'arxiu
Angela Merkel, en una imatge d'arxiu
París

França i Alemanya relativitzen l'amenaça de Standard & Poor's

França i Alemanya consideren que l'amenaça de Standard & Poor's (S&P) de rebaixar la qualificació de la solvència de 15 països de la zona euro -entre els quals s'inclouen- és una "advertència col·lectiva". La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que, més enllà de l'amenaça de perdre la triple A, el més important és que Europa ha pres mesures per garantir l'estabilitat financera. I el primer ministre francès, François Fillon, ha admès que l'amenaça pot ser "inoportuna" o "excessiva", però demostra que Europa "s'ha de reorganitzar i desendeutar". S&P ha estès aquest dimarts l'amenaça de rebaixa al Fons Europeu d'Estabilitat Financera per al deute a llarg termini.

RedaccióActualitzat
"El que fa una agència de valoració de crèdit és responsabilitat seva. Nosaltres, dijous i divendres aprovarem la decisió més indispensable per influir en l'estabilitat de l'eurozona i en la seva confiança", ha afirmat Angela Merkel en referència a la cimera europea de finals de setmana, l'endemà de l'amenaça d'S&P.

Per la seva banda, el primer ministre francès, François Fillon, ha afirmat que l'advertència prova que "Europa necessita un marc polític rigorós, estructurat, eficaç i capaç de complir els seus compromisos a mitjà i llarg termini".

També la Comissió Europea ha insistit que el que cal és continuar el camí de les reformes.

Els més contundents han estat el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker, que creu que l'amenaça és exagerada i injusta, i el president del Banc Central Francès, Christian Noyer, que acusa les agències d'actuar amb criteris més polítics que econòmics.

Standard & Poor's ha posat en revisió per a una possible rebaixa la nota que atorga al deute sobirà a llarg termini de 15 països de la zona euro, una decisió atribuïda a la crisi del deute a què s'enfronten. L'amenaça, que suposa que hi ha un 50% de possibilitats que es rebaixi la qualificació d'aquests països en els pròxims 90 dies, inclou els sis estats de l'eurozona que gaudeixen de la màxima qualificació, la triple A: Alemanya, França, Holanda, Àustria, Finlàndia i Luxemburg.
Anar al contingut