París

França experimenta l'incentiu econòmic per esperonar l'assistència a classe

Tres col·legis de Créteil, a la rodalia de París, han engegat un projecte pilot del govern francès que consisteix a premiar econòmicament les classes que tinguin una assistència més elevada. Les classes que se sotmetran a aquesta prova destinada a combatre l'absentisme escolar podran beneficiar-se d'una quantitat de diners per pagar-se un viatge, el permís de conduir o qualsevol altre projecte educatiu. La proposta està provocant una gran polèmica a França. Cadascuna de les aules pilot disposarà d'un "pot" inicial de 2.000 euros, susceptible d'augmentar al llarg de l'any si el contracte formalitzat entre els alumnes i el col·legi en termes d'assistència i de disciplina es respecta.

Actualitzat
La iniciativa es divideix en quatre períodes de sis setmanes, entre setembre i les vacances de Setmana Santa, cadascun dels quals estarà dotat d'un màxim de 2.000 euros que es guanyaran si es compleixen els barems establerts en els indicadors d'assistència, de resultats escolars, de disciplina i d'orientació.

D'aquesta manera, les classes més ambicioses podran disposar a final d'any d'un total de 10.000 euros, quantia que no anirà a parar a la butxaca dels adolescents, sinó que finançarà un projecte comú pactat per endavant entre els alumnes i l'equip educatiu.

Des del seu anunci, el projecte, ideat pel rector dels col·legis de Créteil, Jean-Michel Blanquer, ha desencadenat una gran polèmica, tant al món de la política i de l'educació com entre les associacions de pares d'alumnes.

La ministra d'Ensenyament Superior, Valérie Pécresse, s'ha mostrat "molt reservada" davant aquesta nova mesura i ha afegit que no està "convençuda" de la seva eficàcia, encara que ha assenyalat que només es tracta "d'un experiment".

Des del Partit Socialista, Jean-Paul Huchon ha estimat que "lluny de responsabilitzar els alumnes, la implantació d'aquesta mesura alimentarà un sentiment d'injustícia amb un risc d'increment de la violència en aquests centres".

Per part del partit centrista MoDem, l'exministre francès d'Educació Nacional François Bayrou ha titllat la proposta "d'inacceptable" i ha destacat que representa "una increïble pèrdua dels valors tradicionals, que empitjorarà encara més els referents dels joves".

Així mateix, tres sindicats francesos d'Ensenyament han denunciat la implantació de la iniciativa i han afegit que és "contrària als valors de l'escola republicana".

Aquest projecte, que compta amb el suport de l'actual ministre d'Educació Nacional, Luc Chatel, podria estendre's a la meitat de les escoles de Formació Professional de la regió de París, si ofereix resultats positius.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut