Brussel·les

França exigeix incloure l'energia nuclear en el pla contra el canvi climàtic que estudia la cimera de la UE

Segona jornada del Consell Europeu de Brussel·les, centrat en l'energia. Els líders europeus semblen estar d'acord en l'objectiu de reduir l'emissió de gasos contaminants (un 20% d'aquí al 2020) i la promoció de les energies renovables, però l'ombra de l'energia nuclear plana sobre aquestes ambicions. França pretén definir com a energies renovables aquelles que emetin poc o gens diòxid de carboni, de manera que l'energia nuclear s'hi pugui incloure, una iniciativa que de moment no ha trobat gaire rebuig. A més, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha insinuat que la UE podria acceptar fer flexibles les condicions per complir els objectius mediambientals, tal com demanen alguns estats membres.

Actualitzat

El debat sobre l'energia nuclear a l'inici de la cimera "no estat agre ni extens", segons fonts comunitàries. És més, quan el president francès, Jacques Chirac, ha remarcat que és una energia "essencial" en la lluita contra el canvi climàtic, no ha trobat cap resposta contundent per part dels països que tradicionalment s’hi oposen, com ara Àustria o Irlanda.

Pel que fa a la flexibilització de les condicions que, en principi, havien de ser obligatòries, finalment els caps d'estat i de govern de la UE podrien acceptar que es tingui en compte la situació específica de cada país o que es donin ajudes als països per ajudar-los a complir.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha argumentat que els objectius han de ser "abastables i tenir en compte les peculiaritats" de cada país. L'objectiu final, però, ha de ser reduir un 20% les emissions de CO2 entre ara i l'any 2020. I, si hi ha un nou compromís internacional, un Kyoto II, el compromís de la UE arribaria fins al 30%. Merkel ha confirmat que la presidència alemanya ha difós un text a la resta d'estats que "suposa una fita en la política energètica i climàtica de la UE" i que, si s'aprova, "aportarà un salt qualitatiu en aquesta àrea".

Els 27 estan d'acord a aconseguir que l'energia alternativa -eòlica, hidràulica, geotèrmica, solar o provinent de la biomassa- arribi al 20% del total, contra el 7% actual. Sobre el paper, tothom està d'acord a impulsar les energies renovables perquè són netes i redueixen la dependència energètica d'Europa, però tenen l'incovenient que són més cares que les convencionals.

Per part del govern espanyol, el ministre Miguel Ángel Moratinos ha refermat el compromís d'Espanya amb els plans més ambiciosos en la lluita contra el canvi climàtic, i ha demanat que l'esforç de cada govern sigui "equitatiu".

A banda del tema energètic, els 27 intentaran desbloquejar el tractat constitucional. La presidència alemanya presentarà les idees mestres del que s'anomena la "declaració de Berlín", que haurà de ser llegida el dia 25 de març a la cimera que se celebrarà a Berlín per commemorar el 50è aniversari del Tractat de Roma, el tractat fundador de les comunitats europees. No està previst redactar ni aprovar cap document concret, simplement consensuar les grans línies mestres proposades per Angela Merkel per sortit de l'impàs institucional.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut