Restes d'un pont destruït pels forts aiguats a Villegailhenc
Restes d'un pont destruït pels forts aiguats a Villegailhenc (Reuters)
Trèbes

França encara busca tres desapareguts pels forts aiguats al sud del país

RedaccióActualitzat

Un helicòpter sobrevola el riu Aude per la zona de Carcassona. Conjuntament amb els serveis d'emergència per terra, continuen buscant tres desapareguts pels forts aiguats de la matinada de diumenge a dilluns al sud de França, que han deixat 11 morts segons l'últim balanç oficial.

Aquest dimarts és el segon dia de feina intensa, en la qual també participen els veïns, per refer tot el que ha quedat afectat. Cotxes amuntegats, carrers plens de fang, cases amb tot fet malbé, negocis tancats...

 

Mentrestant, s'estan accelerant els tràmits per a les indemnitzacions i la declaració de zona catastròfica. A Trèbes, on hi ha hagut sis dels onze morts, hi ha instal·lat un gabinet de crisi i un equip de psicòlegs per atendre els afectats.

En aquest municipi hi van caure 296 litres per metre quadrat en poques hores, l'equivalent a quatre mesos de precipitació mitjana.

 

A l'interior de les cases més a prop del riu, l'aigua acumulada va arribar als dos metres d'alçada, segons els veïns.

Aquest matí, 1.500 habitatges encara no tenien llum i hi havia 10.000 persones sense aigua potable. S'han distribuït milers d'ampolles entre la població.

 

Unitats de l'exèrcit també recorren els carrers per evitar el pillatge en les cases abandonades a correcuita. La forta pluja va provocar una crescuda de set metres del riu Aude, que els veïns descriuen com una onada gegant que va entrar a casa seva.

Un fenomen semblant no es produïa des del 1891 a la zona.

Alguns habitants de l'Aude es queixen que no van ser avisats amb prou antelació de l'alerta vermella meteorològica, només quan feia hores que plovia amb força.

El president francès, que aquest dimarts ha canviat quatre ministres forçat per les dimissions i la pèrdua de popularitat, visitarà "al més aviat possible" la zona, segons l'Elisi. Però Emmanuel Macron encara no ha fixat cap data.

El ministre de Transició Ecològica, François de Rugy, s'ha defensat i ha assegurat que "s'ha produït la conjunció d'una sèrie de fenòmens que no eren previsibles".

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut