Es facilitarà als gitanos que obtinguin residència i un lloc de feina.
Es facilitarà als gitanos que obtinguin residència i un lloc de feina.
París

França elimina traves per a la integració del col·lectiu de gitanos romanesos i búlgars

El govern socialista francès marca distàncies amb la política de Sarkozy i aprova mesures que milloren la situació del col·lectiu de gitanos romanesos i búlgars. Tot i la reforma, mantindran la política d'expulsions i de desmantellament de campaments.

RedaccióActualitzat
França millorarà la situació dels gitanos de l'est d'Europa, provinents majoritàriament de Romania i Bulgaria, i els facilitarà que obtinguin la residència, a més d'ajudar-los a trobar un lloc de feina.

Més oportunitats laborals

D'aquesta manera, el govern socialista francès marca distàncies amb la política de Sarkozy i compleix una de les seves promeses electorals: flexibilitzar les mesures que fins ara limitaven l'accés al mercat laboral de romanesos i búlgars, per millorar la seva integració al país.

En concret, l'executiu francès eliminarà la taxa que els empresaris havien de pagar si contractaven un d'aquests treballadors i ampliarà la llista de les 150 feines que fins ara podien fer.

Però manté les expulsions

Ara bé, en el que Hollande no farà marxa enrere és en una de les qüestions més polèmiques: l'expulsió i el desmantellament dels campaments il·legals. El govern francès seguirà desmantellant campaments il·legals sempre que la justícia ho decideixi.

La qüestió d'aixecar restriccions, vigents fins a finals del 2013, que impedeixen la plena integració d'aquest col·lectiu en el mercat laboral es discutirà amb els governs de Romania i Bulgària, segons ha informat un comunicat de l'executiu francès. La decisió ha satisfet les ONGs que hi treballen.

La Comissió Europea ha donat la benvinguda a les mesures, però ha animat França a aixecar tan aviat com sigui possible les restriccions que encara estan en vigor.

La qüestió dels gitanos romanesos va enfrontar Brussel·les amb París fa dos anys quan el llavors president Sarkozy va decidir l'expulsió i repatriació massiva dels gitanos.
Anar al contingut