Macron i Le Pen
Macron i Le Pen
París

Macron i Le Pen es disputaran la segona volta de les presidencials franceses

El candidat centrista obté gairebé el 24% dels vots i Le Pen prop del 22. La UE i Alemanya celebren la victòria de l'europeista Macron, però veuen també amb preocupació els bons resultats de l'extremadreta francesa.

RedaccióActualitzat

Emmanuel Macron i Marine Le Pen s'enfrontaran en la segona volta de les eleccions franceses per primer cop a la història sense els dos partits tradicionals. L'independent centrista i la candidata de l'extrema dreta han superat, i de molt, la resta de candidats. Per primer cop a la història, els dos grans partits tradicionals, socialistes i republicans, no passen el tall.

El candidat socioliberal Emmanuel Macron ha obtingut el 23,86% dels vots, seguit de la ultradretana Marine Le Pen amb el 21,43%, el conservador François Fillon amb el 19,94%, i el candidat de les esquerres Jean-Luc Mélenchon amb el 19,62%, mentre el socialista Benoît Hamon ha aconseguit només un 6,35% dels vots. Macron i Le Pen aniran, doncs, a la segona volta el 7 de maig.

Emmanuel Macron ha proclamat davant els seus seguidors que "el poble francès ha decidit posar-me al capdavant" de la primera volta de les eleccions presidencials, i ha agraït al conservador François Fillon i el socialista Benoît Hamon haver anunciat que votaran per ell. "En un any hem canviat la cara de la política francesa", ha dit un eufòric Macron davant els seus partidaris al Palau de Congressos de Porta de Versalles.

Marine Le Pen ha cridat a "alliberar el poble francès", ja que, al seu parer, "està en joc la supervivència de França". En un discurs grandiloqüent en el seu feu electoral de Hénin-Beaumont, al nord del país, ha dit que considera que "el gran desafiament en aquestes eleccions és la globalització salvatge" i ha opinat que amb el seu accés a la segona ronda, el seu partit, ha "donat el primer pas perquè els francesos arribin a l'Elisi".

La victòria de l'europeista Macron s'ha rebut amb satisfacció a Alemanya, on des del govern Merkel l'han qualificat d'amic. Satisfacció, també, a Brussel·les, que respira tranquil·la, tot i que no perd de vista els bons resultats de Marine Le Pen.

François Fillon i Benoît Hamon demanen el vot per a Macron

El socialista, Benoît Hamon, el gran perdedor de la nit i el primer a reaccionar, ha demanat el vot per a Macron en la segona volta. Segons ha declarat, aquest diumenge ha estat una gran derrota per a l'esquerra francesa. Hamon ha qualificat a Marine Le Pen de gran enemiga de la República. Hamon ha obtingut un 6%.

El conservador François Fillon ha demanat als seus votants que, ara, a l'hora d'escollir el que és millor pel país, cal pensar el que passaria si governés el Front Nacional. El preocupa el futur de França amb una candidata que portés el país a l'extremisme i a la divisió i per tant ha demanat el vot a favor de Macron.

El candidat de les esquerres Jean-Luc Mélenchon, el candidat de la França insubmisa, ha demanat unitat als seus seguidors. Ha reconegut que els resultats no eren els esperats però no s'ha pronunciat sobre la segona volta i per tant no ha demanat el vot per a cap candidat.

Segons enquestes, la intenció de vot per a la segona volta seria beneficiosa per a Macron. Aquest candidat guanyaria sense problemes. Obtindria un 62% dels vots davant de Le Pen amb el 38%.

Eleccions marcades per l'amenaça terrorista

Unes eleccions marcades per l'amenaça terrorista i per la mort d'un policia a l'últim atemptat jihadista de dijous als Camps Elisis.

A les vuit del matí han obert els col·legis electorals i prop de 47 milions de persones han estat convocades a les urnes.

Un dels grans dubtes era la participació i el paper dels indecisos. Finalment la participació ha estat d'un 77,3%. El 2012, aquesta va ser una mica superior, del 79,48%.

Gran desplegament de seguretat

Els francesos han votat enmig d'un gran desplegament de seguretat a causa de l'amenaça terrorista. 50.000 policies i 7.000 militars han estat mobilitzats per garantir la seguretat en la jornada electoral, que ha transcorregut sense grans incidents.

Només a Besançon, a l'est del país, la policia francesa ha evacuat preventivament un col·legi electoral per un cotxe robat, amb el motor en marxa i amb les plaques de matrícula falses. Els artificiers han inspeccionat el vehicle i han descartat que estigués relacionat amb un intent d'atemptat.

A Hénin-Beaumont, al col·legi electoral on vota Marine Le Pen, la policia ha detingut un grup d'activistes de Femen que han intentat boicotejar el vot de la candidata de la ultradreta.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut