Tolosa de Llenguadoc

França diu que no hi havia indicis per detenir l'assassí de Tolosa tot i que els EUA el tenien un una llista negra

Un cop Mohamed Merah, l'assassí de Tolosa de Llenguadoc, ha estat abatut, comencen els dubtes sobre les seves accions. Va actuar sol? Es podia evitar? Són preguntes que intenta respondre la societat francesa. El primer ministre del país, François Fillon, ha sortit al pas d'aquestes qüestions i ha assegurat que no hi havia cap indici o evidència que permetés detenir Merah. Recorda que França és un estat de dret i que no es pot vigilar ningú constantment si no ha comès cap delicte. Hi ha, però, un element que afegeix interrogants al cas: els Estats Units tenien Mohamed Merah en una llista negra per vetar-li l'entrada al país.

RedaccióActualitzat
François Fillon ha sortit al pas dels dubtes sobre les morts de Tolosa de Llenguadoc. El primer ministre francès assegura que no tenien "cap evidència per detenir Mohamed Merah" abans que cometés els crims de què se l'acusa. Fillon recorda que França és "un estat de dret" on "no hi ha cap llei per vigilar constantment algú sense que ho digui un tribunal i sense que hagi comès cap delicte".

Les declaracions del primer ministre intenten respondre els punts foscos que ha deixat la història de la mort de Mohamed Merah i el seu setge de més de 30 hores.

Es podia evitar?

Fillon assegura que no hi podien fer res perquè Merah no havia comès cap delicte. Tot i això, hi havia constància que el presumpte terrorista havia viatjat al Pakistan i a l'Afganistan, on hauria contactat amb cèl·lules jihadistes.

Els Estats Units tenien Mohamed Merah en una llista negra per vetar-li l'entrada al país. Un element que afegeix interrogants sobre una possible falta de control a França sobre potencials terroristes.

Va actuar sol?

La policia francesa investiga si el terrorista abatut a Tolosa de Llenguadoc va actuar en solitari, tot i que els crims els reivindica una facció d'Al-Qaeda.

Els investigadors han trobat la filmació dels crims a l'escola jueva i d'un soldat francès. Més enllà que el pis estava ple de barricades, no han vist indicis que aquest home, que fa uns anys va ser a Catalunya, pertanyés formalment a un grup.

Radicalitzat via web

Les investigacions de la policia francesa han determinat que Mohamed Merah es va radicalitzar a través de webs jihadistes. Per això, Nicolas Sarkozy ha dit que es castigarà penalment aquells que consultin pàgines d'internet que incitin a l'odi. És la primera mesura que pren després de la mort de l'assassí confés de Tolosa.

El fiscal general de París ha dit que les autoritats haurien preferit capturar viu l'assassí confés de tres militars magrebins i de tres nens i el seu professor en una escola jueva a la zona de Tolosa de Llenguadoc. Segons el fiscal, l'home ha mort d'un tret al cap perquè la policia ha hagut de disparar en defensa pròpia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut