Imatge d'arxiu de les dependències de l'Audiència Nacional
El jutge Pablo Ruz ha de decidir ara si prohibeix o no l'acte.
París

França deixa en llibertat una etarra reclamada per Espanya

França ha deixat en llibertat la membre d'ETA Kizkitza Gil San Vicente, tot i que s'està tramitant una euroordre contra ella a instàncies de l'Audiència Nacional. Kizkitza Gil va ser detinguda el 2006 a Bordeus i estava condemnada, des de l'11 de març, a quatre anys de presó per pertinença a banda armada. La membre d'ETA havia complert en situació preventiva pràcticament tota aquesta condemna.

Actualitzat
Gil de San Vicente va acabar de complir la seva condemna el 22 de març, però gestions fetes entre Espanya i França van aconseguir que tan sols abandonés durant unes hores la presó de Fresnes, on estava reclosa. Aquest va ser el temps necessari per comparèixer davant de la justícia francesa, que li va comunicar el seu reingrés a la presó amb caràcter preventiu per una causa pendent al Jutjat Central d'Instrucció Número 5 de l'Audiència Nacional, que dirigeix el jutge Baltasar Garzón. Per tant, va tornar a ingressar a la presó.

Tot i això, segons ha informat el Moviment Pro Amnistia, Gil San Vicente va ser posada en llibertat ahir per les autoritats franceses, tot i saber-se que s'està tramitant una euroordre per part de l'Audiència Nacional.

Gil de San Vicente, nascuda a Guipúscoa, es trobava en situació de recerca i captura quan va ser detinguda per la policia francesa l'1 de juny del 2006 a Bordeus al costat de Zigor Merodio Larranoa, un dels suposats responsables de l'"aparell d'extorsió" d'ETA. Tots dos van ser arrestats en tenir un accident després de saltar-se un control d'alcoholèmia.

Gil de San Vicente va ingressar a la presó el 5 de juny d'aquell mateix any 2006, imputada per associació de malfactors amb finalitats terroristes, entre altres càrrecs, i per receptació de robatoris en banda organitzada. Tot i això, no va ser condemnada formalment fins a l'11 de març pel Tribunal Correccional de París a un total de quatre anys de presó.
Anar al contingut