Calais, França

França comença a desmantellar el campament de refugiats de Calais

Hi viuen entre 3.500 i 7.000 immigrants que intenten passar al Regne Unit, i el govern vol repartir-los pel territori francès

RedaccióActualitzat

Dilluns tens el que s'ha viscut als afores de la localitat francesa de Calais. En el campament conegut com "la jungla", al costat de la boca de l'Eurotúnel i on malviuen entre 3.500 i 7.000 immigrants i refugiats que intenten passar el canal de la Mànega, una vintena d'obrers i dues excavadores d'una empresa contractada pel govern francès han començat aquest dilluns al matí el desmantellament de la part sud.

Els obrers han treballat fortament protegits per antidisturbis de la policia, que han rebut pedrades d'una part dels habitants del poblat. La prefecta regional de Pas-de-Calais, Fabienne Buccio, ha justificat la presència policial pels "extremistes" que, segons ella, intenten fer fracassar l'operació. La prefectura ha denunciat que algunes ONG estan utilitzant i instrumentalitzant els immigrants, però que no aconseguiran parar el desmantellament.

La setmana passada, un jutge va autoritzar aquest desmantellament, que afecta només la meitat del campament, i que no inclou algunes zones comunes, com l'escola i el teatre. Algunes ONG que hi treballen han assegurat que bona part dels habitants han fugit als boscos i temen que acabaran en campaments encara més precaris.

El govern vol instal·lar els immigrants desallotjats al centre provisional d'acollida que hi ha a prop, fet de contenidors amb calefacció, i que des del gener ja ha acollit 1.200 persones. Però també els volen portar a algun dels 102 centres oficials d'acollida i orientació repartits pel país, on els volen convèncer de desistir d'intentar la travessia al Regne Unit i a demanar asil i arrelar-se a França.

La convivència a Calais i els seus voltants ha estat complicada els últims mesos, a mesura que el campament creixia amb l'arribada de més i més refugiats en l'onada migratòria d'aquest 2015. Hi ha hagut molts presumptes atacs d'immigrants a veïns, i també han sovintejat les manifestacions a favor i en contra dels habitants del campament.

L'objectiu del campament és servir de base per intentar arribar al Regne Unit en els trens i camions que travessen el canal de la Mànega. Durant el 2015 hi ha hagut diversos intents col·lectius de passar directament per l'Eurotúnel, cosa que ha provocat situacions força perilloses.

Els campaments d'immigrants a Calais són una constant dels últims anys, i aquesta no és la primera vegada que se'n desmantella un. Ja va passar el 2009, que se'n va desallotjar un a prop del port de la localitat, i encara no fa dos anys se'n van desmantellar tres més al mateix lloc, precisament dies després que el Front Nacional guanyés les eleccions a la regió, amb un 34% dels vots.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut