Brussel·les

França avisa que armarà l'oposició siriana encara que no hi hagi consens europeu per aixecar l'embargament

El president francès s'ha afegit a una idea que fa temps que defensa el Regne Unit, en considerar que "la via política ha fracassat" a Síria i que "cal anar més enllà". Per això, tirarà pel dret si no hi ha acord per aixecar l'embargament d'armes. La proposta divideix la Unió Europea.

RedaccióActualitzat
Quan fa dos anys que el conflicte armat va començar a Síria, França s'ha afegit a una idea que fa temps que defensa el Regne Unit: que cal armar l'oposició. El president francès, François Hollande, ha considerat que "la via política ha fracassat" i que "cal anar més enllà", ja que per ell és inacceptable la falta de suport a una oposició que considera legítima. Hollande, però, ha sorprès a tothom i ha fet un pas més. "França assumirà les seves responsabilitats", ha dit, encara que no aconsegueixi consens al si de la Unió Europea per aixecar l'embargament d'armes que pesa sobre Síria, i que permetria subministrar-ne a l'oposició a Bashar al-Assad.

Aquest és el missatge que transmet als seus homòlegs en la cimera europea, que se celebra a Brussel·les, a qui intentarà "convèncer". Però les possibilitats d'èxit són poques. La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat disposada que els ministres d'Exteriors tornin a parlar del conflicte sirià, però ha avisat, sobre un possible aixecament de l'embargament d'armes, que es tracta d'"una ponderació molt complicada" per a Alemanya. Espanya i altres estats membres també han avançat que no donaran suport a la petició francobritànica, que ja va ser rebutjada fa tot just un mes.

El principal argument dels països contraris a donar armes els opositors sirians és el perill que caiguin en mans de radicals. Hollande, però, ha donat "totes les garanties" que aniran a parar a bones mans. També ha dit que es farà de manera "transparent" i que s'acompanyarà de "formació". Un altre dels arguments que defensa el president francès és que, mentre que Al-Assad rep armes de l'exterior i les fa servir, l'oposició reconeguda com a legítima per la comunitat internacional està sotmesa a l'embargament.

L'embargament que la UE ha imposat a Síria expira a finals de maig. Fins llavors, els socis comunitaris poden negociar si el renoven o bé l'aixequen. Mentrestant, però, la xifra de víctimes no para de pujar. Justament, fa dos anys que Síria viu sota un conflicte que va començar amb manifestacions pacífiques i ha derivat en una guerra sectària entre grups rebels i el règim de Bashar al-Assad. Hi ha hagut més de 70.000 morts i més d'un milió de refugiats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut